Nezakonito poskupljenje parkinga u Banjaluci?

Nezakonito poskupljenje parkinga u Banjaluci?

Nezakonito poskupljenje parkinga u Banjaluci?

Ako je gradska administracija u Banjaluci namjerno poskupila parking iako je znala da je pravilnik neustavan, to će građani kazniti na izborima, poručio je u  http://atvbl.rs jutru Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnosti saobraćaja Republike Srpske.

On je komentarišući poskupljenje parkinga u Banjaluci poručio da ukoliko Ustavni sud ovu odluku proglasi neustavnom, građani će moći da pokrenu parnicu, međutim, ona će da košta.

„Bilo je bure oko parkiranja, odnosno da li gradska administracija ima pravo da poskupi parking.

Ono što je evidentno da je jedna politička partija Ustavnom sudu podnijela apelaciju i ta procedura traje.

Kada Ustavni sud bude donio odluku da je donošenje pravilnika od strane gradske administracije neustavno i da se taj pravilnik poništava, tada stupaju na snagu stare odluke i stare cijene.

Problematično kod ove odluke je to da mnogi pravnici kažu da retroaktivnost ne može biti ni u ovom slučaju i onda vam daje jednu nenormalnu situaciju da je neko razmišljao da svjesno ide u donošenje pravilnik gdje će građani na osnovu tih cijena neustavnih plaćati parking i taj dohodak će se sliti u budžet grada“, kaže Jaćimović.

On napominje da procedura odlučivanja Ustavnog suda traje minimalno godinu dana, a za to vrijeme će gradska administracija ubirati novac od građana.

Nezakonito poskupljenje parkinga u Banjaluci/ Foto: ATV

„Ima pravne mogućnosti da se svako ko je koristio parkinge obrati sudu i pokrene parnicu. Sama procedura košta 100 KM i većini građana se neće isplatiti da pokrene taj vid parnice, pa dolazimo do toga da je neko možda svjesno to uradio u gradskoj administraciji, da svjesno ide da uzme novac građanima“, kaže Jaćimović.

On napominje da ova odluka nikako nije smanjila frekvenciju kao što je gradska uprava najavljivala i da ovaj problem treba rješavati na drugi način.

„Administracija u dva mandata kada sam ja bio odbornik, radila je na smanjenju saobraćajnih gužvi, odnosno da uvede transverzalu kružnih tokova i gradili su se novi parkinzi.

Banjaluka danas ima ogroman broj voznih jedinica, a broj parking mjesta nije dovoljan.

Ni u kom slučaju nemamo dovoljan broj parking mjesta za 90.000 registrovanih vozila“, rekao je Jaćimović.

autor: atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.