NIjemci jačaju obavještajnu službu BiH – Zašto su nove automobile dobili baš u Terenskoj kancelariji Banjaluka?

NIjemci jačaju obavještajnu službu BiH – Zašto su nove automobile dobili baš u Terenskoj kancelariji Banjaluka?

Međunarodni donatori jačaju obavještajni sektor u BiH. Vlada Njemačke, gle čuda, nedavno je donirala 10 skupocjenih vozila Obavještajno-bezbjednosnoj Agenciji (OBA) BiH. Vozila su stigla krajem avgusta, taman da obavještajci više rade u predizbornoj kampanji. I opet, gle čuda, najviše vozila dopremljeno je u Terensku kancelariju Banjaluka, potvrđeno je Faktoru iz više izvora, bliskih tajnoj službi. Novi džipovi i škode oktavije stigle su baš na vrijeme kako bi kadrovi PDP-a i SDS-a tokom cijele kampanje, u brzim i udobnim automobilima, mogli pratiti šta radi politička konkurecija, tj. vlast u Srpskoj.

Špijuni samo sa jednim ciljem

Prema infoamcijima Faktora, svi šefovi sektora u Terenskoj kancelariji u Banjaluci, mahom kadrovi PDP-a i SDS-a, dobili su džipove, a operativici i viši savjetnici (u OBA-i BiH rangirani viši inspektori) dobili su škode oktavije.

Naravno, radi se o korišćenju vozila 24 časa i bez posebno jasne kontrole, a sve pod krinkom operativnog rada.

Sve detaljno planirano

Njemačka već duži vremenski period pomaže rad obavještajnog sektora u BiH, a reklo bi se i tako indirektno podržava operacije opozicije, prije svega PDP-a i SDS-a u Republici Srpskoj.

Kako je saopšteno na primopredaji vozila „donacija 10 novih putničkih motornih vozila predstavlja nastavak podrške prijateljske Njemačke Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, a što će dodatno unaprijediti kapacitete Agencije u osiguranju zaštite građana i sigurnosti države, njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka“.

Direktor OBA-e Osman Mehmedagić Osmica zahvalo je Njemačkoj na kontinuiranoj podršci institucijima BiH i obavještajnom sektoru u borbi protiv, kako je naveo, raznih izazova, napominjući da ovo nije prva pomoć Njemačke, jer se već ogledala kroz razne vidove podrške.

autor:faktormagzin, tekst je izašao u FM 70 štampanom izdanju od 20 oktobra 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.