Novinar Nikola Žunić obilježava rijedak jubilej: Na pragu pet decenija novinarskog rada (FOTO)

Novinar Nikola Žunić obilježava rijedak jubilej: Na pragu pet decenija novinarskog rada (FOTO)

Nikola Žunic banjalučki novinar porijeklom iz Srpca, obilježio je 47 godina novinarskog staža. Za nekoliko dana, kako je precizno izračunao, ući će u 48. godinu od prvog objavljenog teksta.

To je, sasvim blizu pola vijeka, kojeg ću, nadam se, dočekati u zdravlju i novinarskoj kondiciji, rekao je Žunić za Srpskainfo.

Njegove novinarske priče, reportaže izvještaje, objavile su mnoge TV kuće, novine i agencije u regionu, Evropi i  svijetu. O svojim novinarskim počecima, Žunić priča sa mnogo emocija.

– Bilo je to prije 47 godina, kada sam majci Radojki i ocu Bogoljubu ispunio želju, završio Učiteljsku školu u Banjaluci i kao mlad učitelj učio đake prvim slovima, potom da vole ljude, svoj zavičaj a uz gitaru, sa njima pjevao dječije pjesme – prisjetio se Žunić svog prvobitnog zanimanja.

– Radio sam u školi 17 godina i izveo isto toliko generacija. Istovremeno sam fotoaparatom “smena 8” fotografisao učenike, svoje mjesto, ljepote prirode i sela. Volio sam takođe da pratim informacije na televiziji, radiju i maštao, da jednog dana postanem novinar televizije, koja je tada emitovala program u crno-bijeloj tehnici – opisuje Nikola Žunić, prve novinarske izazove kojim nije odolio.

– U mome rodnom gradu, u to vrijeme formiran je Radio Srbac gdje sam objavio prve vijesti a potom počeo pisati članke za novine. Sve ovo uticalo je, da u Beogradu počnem učiti novinarstvo a usporedo s tim, postao sam dopisnik tadašnje Televizije Sarajevo, iz moga rodnog grada Srpca. I ako mlad novinar, mojim TV prilozima bili su zadovoljini u ovoj redakciji a pozitivne ocjene dobijao sam na terenu, među sugrađanima – kaže ovaj iskusni novinar sa dugogodišnjim stažom u mnogim redakcijama. U Beogradu sam kupio  kameru marke “Krasnogorsk”, nastavlja Žunić priču o svojim novinarskim etapama.

– Dužinu kadra određivala je snaga opruge koju sam ručno natezao.Tom kamerom skromnih mogućnosti, koju čuvam kao novinarski trofej, snimao sam reportaže i druge priloge. Imao  sam sreću, da novinarski zanat učim od poznatih novinara, Milana Zorića, Vladimira Kolara, Aleksandra Vujisića, Dubravke Kenić … Bio sam angažovan i na RT RS od njenog početka. U toku rata, bio sam na prvim linijama sa srpskim borcima i slao izvještaje za uticajne medije u Srpskoj i Srbiji – rekao nam je Nikola Žunić, čiji novinarski staž i isksutvo su dosegli velike razmjere.

– I ako sam volio posao učitelja, kamere i televizija su me uzeli  tako čvrsto, te sam i sada aktivan, snimam, fotografišem i pišem. Radeći posao novinara upoznao mnoge važne osobe iz politike, sporta, muzike, sa njima se družio, uspostavio prijateljstva. Upoznao sam takođe mnogo kolega i sa njima imam dobru saradnju, obostrano poštovanje, što je veoma važno u ovom poslu. To smatram velikom vrijednošću i novinarskom tekovinom – smatra Žunić, Srpčanin sa dugogodišnjim boravištem u Banjaluci.

Solidarnost i sport

Kad god me, bilo koji od kolega novinara ili snimatelja pozvao u pomoć, kaže Nikola, uvijek sam se rado odazivao. Od tema kojim sam se bavio, posebno mjesto ima sport a naročito fudbal. Nekada sam bio fudbaler u svome kraju i već tada osjetio čaroliju lopte i strast igre na terenu, kao i odnos publike te huk punih tribina.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.