Obilježen Dan ratnih vojnih invalida Srpske: Skup pijeteta i nade za bolje sutra

Obilježen Dan ratnih vojnih invalida Srpske: Skup pijeteta i nade za bolje sutra

Po svaku cijenu potrebno je čuvati i sačuvati Republiku Srpsku jer bez nje ne bi bilo ni nas, poručio je predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida RS Dragan Vrhovac iz Rogatice, gdje je obilježen Da­n RVI Srpske.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenca pred Spomen-sobom koja čuva sjećanje na 291 poginulog borca sa područja rogatičke i susjednih opština u posljednjem ratu, a parastos u Spomen-sobi održao je paroh crkve u Rogatici Predrag Masal.

Iskorišćena je prilika da predstavnici Saveza još jednom, i pored velikog razumijevanja resornog ministarstva i Vlade Srpske, ukažu na težak položaj RVI. Traže da osnovica za obračun invalidnina bude vezana za prosječnu platu iz prethodne godine i da se oslobode plaćanja lijekova, jer neki invalidi za lijekove daju i cijele svoje invalidnine. Uz to, traže i veće uključivanje lokalnih zajednica u rješavanje njihovih materijalnih i drugih problema.

Inače, RVI su, rekao je Vrhovac, kategorija u opadanju.

– Bilo nas je više od 45.000, a posljednji podaci govore da je sadašnje stanje oko 33.000 – naglasio je Vrhovac.

Domaćin ovog skupa je bilo Udruženje RVI u Rogatici, čiji je predsjednik Milomir Ećimović istovremeno i predsjednik Skupštine RVI Srpske, a prisustvovali su predstavnici većeg broja udruženja širom Republike.

Nastavljajući tradiciju zajedničkog druženja svoj prilog dali su i predstavnici Saveza RVI i porodica poginulih boraca Vojvodine koji su kolegama iz Srpske predali zastavu trobojku dugu 50 metara u nadi da će još više povezati dva bratska saveza.

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.