Obilježena 10. godišnjica nesreće kruzera Kosta Konkordija

Obilježena 10. godišnjica nesreće kruzera Kosta Konkordija

Italija je danas obilježila 10. godišnjicu nesreće koja se dogodila kruzeru Kosta Konkordija, a u kojoj su 32 osobe izgubile život.

Jednodnevna komemoracija je završena bdenjem uz svijeće čime je obilježen trenutak kada je brod udario u greben i potom se prevrnuo kod toskanskog ostrva Điljo.

Crkvena zvona su se oglasila dok je komemorativna misa počela u crkvi Điljo u pomen na žrtve brodoloma koji se desio 13. januara 2012. godine, prenio je AP. To je ona ista crkva koja je otvorila svoja vrata i primila stotine preživjelih te ledene noći, dajući im utočište nakon što su stigli na obalu u čamcima za spasavanje.

Preživjeli i rođaci su za kasnije planirali da polože vijenac u vodu gdje je potonuo brod kod obale Đilja. Kapetan Konkordije, Frančesko Šetino, služi 16-godišnju zatvorsku kaznu, jer je naredio posadi da skrene brod sa kursa kako bi se približio Đilju.

On je potom odložio nalog za evakuaciju i napustio brod prije nego što su evakuisani svi putnici i članovi posade. Desetogodišnjica je i podsjećanje na to kako su stanovnici Đilja primili 4.200 putnika i članova posade, dali im hranu, ćebad i mjesto da se odmore.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.