Oružane snage BiH dobijaju nove prve ljude – KO SU GENERALI SA LISTE?

Oružane snage BiH dobijaju nove prve ljude – KO SU GENERALI SA LISTE?

Oružane snage BiH dobijaju nove prve ljude

Na adresu Predsjedništva BiH proslijeđena su imena članova novog generalskog kora, a za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH predložen je Gojko Knežević.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez i njegovi zamjenici, Aleksandar Goganović i Slaven Galić, na jedan dokument stavili su spisak imena 13 novih generala, a članovi Predsjedništva BiH o istima trebalo bi da se izjasne na prvoj narednoj sjednici.

Pored Kneževića, kako saznaje a „Glas Srpske“ saznaje, za zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za operacije predložen je Marko Stojčić, odnosno Mirsad Ahmić za zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za resurse.

Dužnost komandanta Operativne komande OS trebalo bi da preuzme Mirzet Lubenović, dok je za zamjenika komandanta Operativne komande za operacije predložen Nebojša Bošnjak, odnosno Zdravko Rezo za zamjenika komandanta Operativne komande za resurse.

„Tomo Kolenda predložen je za komandanta Komande za podršku, Jasmin Čajić za zamjenika komandanta Komande za podršku OS BiH za operacije, a Radovan Jović za zamjenika komandanta Komande za podršku OS za resurse“, navodi „Glas Srpske„.

Oružane snage BiH dobijaju nove prve ljude

Na listi se nalazi i Slaven Blavicki koji je predložen za komandanta Četvrte pješadijske brigade, dok je Fahir Žilić predložen za komandanta Pete pješadijske brigade, odnosno Milorad Krajšumović za komandovanje Šestom pješadijskom brigadom Oružanih snaga BiH.

Pored pomenutih imena i prezimena za generalnog inspektora u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane predložen je Edin Fako.

Nadležni u Ministarstvu odbrane BiH formirali su ovaj spisak i proslijedili ga Predsjedništvu BiH, jer su i predstavnici NATO-a i EUFOR-a uputili pismo Helezu, Goganoviću i Galiću da što prije skroje listu novih generala te istu upute ka Predsjedništvu BiH na dalje potvrđivanje.

Nakon što se o imenima novih generala izjasne članovi Predsjedništva o istima će se glasati u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta BiH.

Kako je „Glas Srpske“ ranije pisao Bošnjaci su odugovlačili sa procesom imenovanja novih generala iz razloga što bi Srbin trebalo da dođe na mjesto načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga.

Takođe, predstavnici Srpske su ranije donijeli odluku da nijedna odluka iz domena odbrane na nivou BiH neće dobiti zeleno svjetlo nadležnih institucija u Sarajevu, dok ne bude imenovan novi generalski kor.

Na imenovanje novih generala u BiH kasni se više od godinu i po, a nova generalska struktura usvojena je još krajem jula u Predsjedništvu BiH.

Vojni povjerenik

Još uvijek nema naznake ko će preuzeti poziciju parlamentarnog vojnog povjerenika Boška Šiljegovića kojem je mandat istekao u martu ove godine.

Nakon toga pokrenuta je procedura  izbora njegovog nasljednika, ali se od toga nadležni nisu dalje ni pomakli.

Proceduru je pokrenula Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH, a na njihovu adresu stigla su četiri imena i to Zoran Žuža, kandidat SNSD-a te Nikola Lovrinović prijedlog HDZ-a BiH. Komisija je dobila još dva imena i to iz SDP-a Mehmeda Bradarića, dok je SDA predložio Hazima Rančića.

„Nismo se pomjerili dalje od početka. Kome će ta pozicija pripasti presudiće politički dogovor“, kazali su u Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost.

autor: glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.