PAPU SRAMOTA: Priznao propuste u zaštiti interesa žrtava

PAPU SRAMOTA: Priznao propuste u zaštiti interesa žrtava

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo izjavio je danas da on i Katolička crkva osjećaju „sramotu“ zbog obima seksualnog zlostavljanja djece unutar Katoličke crkve Francuske i priznao da su postojali propusti u zaštiti interesa žrtava.

Papa je govorio tokom redovne audijencije u Vatikanu o juče objavljenom izvještaju u kojem se procjenjuje da su sveštenici i ostale crkvene ličnosti zlostavljali oko 330.000 francuske djece od 1950. godine.

„Nažalost, ovo je veliki broj. Želio bih da lično izrazim tugu i bol zbog traume koju su žrtve pretrpjele. Moja je sramota, naša sramota, moja sramota, to što Crkva predugo nije imala kapacitet da ih stavi u centar svoje brige“, rekao je papa Franjo.

On je pozvao sve biskupe i vjerske dostojanstvenike da preduzmu sve neophodne mjere „da se slične drame ne bi ponovile“, prenio je AP.

Papa je izrazio „bliskost i očinsku podršku“ sveštenicima u Francuskoj u suočavanju sa „teškim testom“ i pozvao katolike u Francuskoj da „osiguraju da Crkva i dalje bude bezbjedna kuća za sv

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.