Parlament Srpske krajem mjeseca o Inckovom pismu

Parlament Srpske krajem mjeseca o Inckovom pismu

Sjednica Narodna skupština Republike Srpske biće nastavljena 27. aprila, a po njenom završetku počeće i novo redovno zasjedanje na kojoj će se naći pismo visokog predstavnika najvišem zakonodavnom tijelu Srpske u vezi sa poveljama bivšim zvaničnicima, odlučio je danas skupštinski Kolegijum.

Predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović kaže da je Kolegijum odlučio da Narodna skupština zauzme stav o pismu visokog predstavnika i odgovori u formi pisma ili formi nekih zaključaka.

Čubrilović je istakao da ne postoji nijedan pravni dokument kojim bi moglo da se tretira pismo visokog predstavnika Narodnoj skupštini, te dodao da je tumačenje nekih pravnika da je jedini način da se povelje oduzmu sudskim putem.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uputio je u februaru pismo predsjedniku Narodne Skupštine Republike Srpske i predsjednicima svih klubova u ovom zakonodavnom tijelu u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Narodna Skupština dodijelila osobama, kako je naveo, osuđenim za ratne zločine.

U pismu piše da je 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS dodijelio posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima te da ih je uručio predsjednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović.

Među nagrađenima su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, što Incku smeta.

„Za svako lice nadležni lokalni sud razmatra mogućnost oduzimanja i donosi odluku ovakvu ili onakvu, a drugi način ne postoji. Vidjećemo kakav će stav i odgovor na pismo visokog predstavnika zauzeti Narodna skupština Republike Srpske“, rekao je Čubrilović.

On je dodao da je na dnevni red nove sjednice uvršteno i upoznavanje Narodne skupštine Republike Srpske o razgovorima unutar političkih odnosa u BiH.

„Među tačkama će biti i izbor predsjednika Ustavnog suda Republike Srpske, prijedlog zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, dva nacrta zakona, te nekoliko izvještaja iz 2020. godine“, precizirao je Čubrilović.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.