Planetarna nepravda za koju niko nije ogovarao

Planetarna nepravda za koju niko nije ogovarao

Stradanje i egzodus Srba iz zapadne Slavonije je planetarna nepravda za koju niko nije odgovarao, upozorio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je ukazao da spomenik u Gradišci za ubijene, u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Bljesak“ na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, treba da skrene pažnju na još jedno stradanje Srba, da bude opomena svima i svjedok zločina za koji niko nije odgovarao.

To je, upozorava, stradanje naroda koji je zbog vjere, ponosa i imena bio prognan iz svojih domova i otišao u svijet da traži svoj novi dom i utočište.

„Kao da stradanje nije dovoljan usud, nego za to niko nije ni odgovarao. Kao da uz riječ Srbin ide – niko nije stradao, tako je i ovaj put. Samo možemo o tome da govorimo. Ali to može da nam da snagu, da nas okrijepi i okupi oko naše ideje i našeg nacionalnog identiteta, vjere, Crkve, pisma, Republike Srpske i Srbije“, poručio je Dodik u Gradišci, obraćajući se na obilježavanju 26 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije.

Dodik je u izjavi novinarima naglasio da je ponosan što je sjećanje na stradanje Srba iz Zapadne Slavonije konačno obilježeno kod novizgrađenog spomenika u Gradišci, koji će okupljati generacije koje će svjedočiti o tom stradanju i nepravdi.

Napomenuo je i da je cijeli prošli vijek za Srbe bio stradalnički, te izrazio uvjerenje da će 21. biti vijek objedinjavanja srpskog naroda, njegovog jačanja, slobode i zajedništva.

„Narod smo koji je nesumnjivo dao najveći doprinos u borbi protiv fašizma i nikada nije pristajao da ga neko okupira. Slobodu slavimo kao najveći uspjeh postojanja i zato sam uvjeren da Srbi ne mogu da žive bez slobode“, rekao je Dodik.

Ponovio je i da je sloboda uvijek vezana za državu, jer ako jedan narod nema državu, nema ni slobodu.

„Vidimo kako prolazi naš narod u Fedaraciji BiH. Mnogi ljudi iz Zapadne Slavonije su se integrisali u Republici Srpskoj i dali nesumnjiv doprinos našem razvoju i postojanju. Zahvalni smo im na tome i poručujem im da smo ovdje svi jednaki, da pripadamo jednom srpskom narodu i da je to identifikacija koja nas čini upornim u ostvarivanju naših ciljeva“, istakao je Dodik.

Na spomeniku vojnicima i civilima poginulim u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Bljesak“ na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, koji je danas otkriven u Gradišci, piše „Klasje Zapadne Slavonije niče u poljima i visovima Republike Srpske. Život pobjeđuje“.

Prvog maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo je 15.000 Srba u zapadnoj Slavoniji koja je bila pod zaštitom UN.

U zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Bljesak“ na zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, ubijena su 284 lica, od čega 107 civila, među kojima 12 djece i 44 žene.

U akciji je protjerano 15.000 Srba.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.