POBUNA U RUSIJI ZAVRŠENA! Šef Vagnera Prigožin ZAUSTAVIO KONVOJ ka Moskvi, postigao dogovor sa Lukašenkom i Putinom!

POBUNA U RUSIJI ZAVRŠENA! Šef Vagnera Prigožin ZAUSTAVIO KONVOJ ka Moskvi, postigao dogovor sa Lukašenkom i Putinom!

Pobuna u Rusiji je završena

Pripadnici Vagnera su dobili komandu da se povlače sa svojih položaja u Rostovu na Donu

Vagnerovi vojnici, koji se trenutno nalaze u Rostovu na Donu, pripremaju se za povlačenje nakon što im je šef Jevgenij Prigožin naredio da se vrate u baze.

Prema pisanju ruskih medija, oni će se vratiti u Ukrajinu i nastaviti učešće u sukobima u samopoglašenoj Luganskoj narodnoj republici.

Najnoviji video prikazuje kako borci slave nakon što je Prigožin objavio audio poruku kojom se potvrđuje deeskalacija situacije.

Vagnerova grupa je u subotu navodno u ranim jutarnjim časovima preuzela kontrolu nad pomenutim gradom, koji je bio centar invazije na Ukrajinu. „Momci, hajde da se spakujemo i idemo kući“, kaže osoba prikazana na snimku.

22.56. Moskva objavila detalje sporazuma sa Prigožinom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će krivični postupak protiv šefa Vagnera Jevgenija Prigožina biti ukinut.

Sve detalje dogovora pročitajte OVDE.

22.50 Krivični postupak protiv Prigožina biće zaustavljen

Krivični postupak protiv šefa Vagnera Jevgenija Prigožina će biti obustavljen, a borci Vagner grupe kao učesnici Specijalne vojne operacije dobiće pravni imunitet. Duma će narednih dana doneti odgovarajuće odluke, prenose ruski mediji.

20.41 Putin zahvalio Lukašenku na posredovanju

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je svog beloruskog kolegu Aleksandra Lukašenka da mu zahvali na posredovanju između njega i šefa Vagner grupe Jevgenija Prigožina.

Vladimir Putin je ponovo razgovarao telefonom sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, saopštila je pres-služba predsednika.

Lukašenko je detaljno obavestio Putina o rezultatima pregovora sa rukovodstvom Vagnera, koje je pristalo da povuče konvoj i ne napadne Moskvu.

Predsednik Rusije je zahvalio beloruskom kolegi na obavljenom poslu.

19.27 Prigožin prihvatio predlog Lukašenka

Šef Vagnera Evgenije Prigožin prihvatio je predlog beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da zaustavi kretanje svog konvoja i da preduzme korake ka deeskalaciji, saopštila je pres služba beloruskog predsednika, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi, Lukašenko je razgovarao sa Prigožinom nakon što se o tome dogovorio sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Takođe, iz kancelarije beloruskog predsednika kažu da su se pregovori Lukašenka i Prigožina odvijali tokom celog dana.

Administracija Lukašenka tvrdi da postoji nacrt prihvatljivog dogovora koji bi mogao da rezultuje rešenjem situacije sa Vagnerom koji bi pružili bezbednost borcima te vojne grupacije.

Prigožin i Lukašenko su se saglasili da je nedopustivo da se pokreće „krvavi rat“ u Rusiji.

autor: agencije

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.