Počinje suđenje za DOBRVOLJAČKU

Počinje suđenje za DOBRVOLJAČKU

Suđenje Ejupu Ganiću te preostaloj devetorici optuženih za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, trebalo bi napokon da počne danas, a i Tužilaštvo BiH i branioci tvrde da su spremni za ovaj proces.

Optužnica u ovom slučaju potvrđena je protiv Ganića, tadašnjeg člana Predsjedništva RBiH, Zaima Backovića, kao člana Operativnog štaba Teritorijalne odbrane (TO) RBiH, Hasana Efendića, kao komandanta Republičkog štaba TO BiH, Hamida Bahta, kao komandanta Opštinskog štaba TO Stari grad Sarajevo, te Fikreta Muslimovića, kao načelnika bezbjednosti u Republičkom štabu TO BiH.

Optuženi su i Jusuf Pušina, kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH i načelnik Štaba MUP-a RBiH, Bakir Alispahić, kao načelnik Centra službi bezbjednosti Sarajevo i član Štaba MUP-a RBiH, Enes Bezdrob, kao načelnik SJB Stari grad, Ismet Dahić, kao komandir Policijske stanice Stari grad, i Mahir Žiško, kao načelnik Biroa za istraživanje ratnih zločina.

Lejla Čović, koja brani Ganića, potvrdila je za „Nezavisne novine“ da ona i njen klijent dolaze na glavni pretres.

„Očekuje se da će prvog dana biti samo čitanje optužnice“, rekla je Čovićeva.

I Asim Crnalić, branilac Hamida Bahte, potvrđuje da obojica dolaze na početak suđenja.

„Što se tiče Bahte, on je imao operaciju, to je, hvala Bogu, izašlo na dobro i sve je kako treba. Dolazim i ja. Očekuju se uvodna izlaganja odbrane“, rekao je Crnalić za „Nezavisne novine“.

I iz Tužilaštva BiH potvrđuju da postupajući tužilac dolazi na za danas zakazani početak suđenja u predmetu „Ejup Ganić i ostali“.

„Da, naravno. Tužiteljstvo je spremno za početak glavnog pretresa“, rekao je za „Nezavisne novine“ Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Početak suđenja u ovom predmetu do sada je odgađan dva puta, a trebalo bi napokon da počne danas, u 13 časova.

Podsjetimo, ranije je početak glavnog pretresa ovom predmetu bio zakazan za 19. oktobar, ali je odgođen zbog obaveza postupajućeg tužioca da od 17. do 20. oktobra prisustvuje XV stručnom savjetovanju tužilaca u Neumu.

Ročište je bilo zakazano i za 21. septembar, ali je otkazano zbog suspenzije jednog člana sudskog vijeća.

Optužnica protiv Ganića i ostalih odnosi se na 3. maj 1992. godine, kada je u Sarajevu napadnuta nebranjena mješovita kolona vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad.

Iz optužnice se može zaključiti da su pripadnici JNA, koji nisu ubijeni tokom napada u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, razoružani, zarobljeni i mlaćeni kundacima pušaka, šakama, nogama, opasačima zamotanim oko ruke, i to po cijelom tijelu, a naročito po glavi, leđima i bubrezima. Kako se navodi, izbijani su im zubi i padali su u nesvijest.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u drugoj polovini aprila. Ganić te ostalih devet optuženih za zločine u Dobrovoljačkoj ulici, na ročištu, održanom 12. jula u Sudu BiH, tvrdili su da nisu krivi.

autor:nezavisne, foto:nezavisne

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.