POMNO PRIPREMANI ZLOČIN: Iz zasjede ubijena i pravda

POMNO PRIPREMANI ZLOČIN: Iz zasjede ubijena i pravda

U strašnom zločinu nad Tuzlanskom kolonom iz zasjede je 15. maja 1992. godine ubijena i pravda u BiH, jer ni nakon 29 godina nisu kažnjeni počinioci i nalogodavci likvidacije 54 nedužne, a zvjerski izmasakrirane žrtve, rekao je danas u ime Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini Danijel Perić.

„Ako želimo mirnu budućnost, moramo istini pogledati u oči i omogućiti učesnicima i porodicama žrtava da nakon 30 godina u starom zavičaju bar zapale svijeće ubijenima i mirno iskažu nezadovoljstvo jer počinioci zločina nisu kažnjeni“, naveo je Perić na konferenciji za novinare u Boračkoj organizaciji Bijeljine.

On je najavio da će Zavičajno udruženje Tuzlaka inicirati da u novom zavičaju u Bijeljini jedna od ulica ponese naziv Žrtava Tuzlanske kolone.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Miodrag Stevanović rekao je novinarima da će sutra na bijeljinskom groblju u Pučilama biti obilježeno 29 godina od velikog zločina na Brčanskoj malti u Tuzli, u kojem su ubijena 54 vojnika JNA, a ranjena 44.

„Krvnici su gađali da ubiju, sprovodeći muslimansko-ustašku politiku ubijanja Srba bez odgovornosti“, ocijenio je Stevanović.

On je istakao da mladima treba govoriti o ovom zločinu da se ne bi ponavljao srpskom narodu.

„Zločin nad Tuzlanskom kolonom je pripreman i nakon Sarajeva ponovljen u Tuzli, gdje su kolone JNA u dogovorenom mirnom povlačenju postale meta za odstrel, ljudi ubijani, izranjavani, zarobljeni mučeni i dokrajčeni, a pravde za Srbe u BiH do danas ni na vidiku“, ocijenio je preživjeli učesnik Tuzlanske kolone Radojica Ilić koji je nakon ranjavanja ostao invalid.

On je rekao da je sramno što je pravosuđe u BiH 2009. godine obustavilo postupak zbog navodnog nedostatka materijalno-tehničkih dokaza o zločinu nad Tuzlanskom kolonom i zatražio od nadležnih u Republici Srpskoj da pokrenu ovaj proces sa mrtve tačke.

„Tuzla 15. maja slavi taj zločin, koji je rezultirao progonom preko 80.000 Srba iz regije, i nema tamo povratka Srbima ni suživota na prostoru gdje vlada islamski mentalitet“, zaključio je Ilić.

O svirepim ubistvima i zvjerskom zlostavljanju ranjenih i zarobljenih Srba svjedočio je i učesnik Tuzlanske kolone LJubo Pajić, koji je pogođen snajperom u glavu.

„Svakog dana 29 godina živim sa mrtvim drugovima, golobradim i nedužnim dječacima koji i danas u mom sjećanju gore u Tuzli“, rekao je Pajić novinarima.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini sveštenik Vaso Popović istakao je da je nakon buktinje sa Brčanske malte i zločina nad nedužnima uslijedio progon Srba i egzodus 80.000 Srba iz Tuzle i cijele regije, a tačan broj žrtava u Tuzlanskoj koloni nikada nije tačno utvrđen jer su mnoga tijela ubijenih ugljenisana ili skrivena u masovnim grobnicama.

„Važno je pamtiti ne zbog mržnje i osvete, nego da se ono što se Srbima dogodilo nikome i nikada ne dogodi. Želimo život, mir i povjerenje, a to je moguće samo ako se istina ne krije“, istakao je Popović.

Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske u saradnji sa Gradskom boračkom organizacijom i Gradskom upravom Bijeljina sutra organizuje obilježavanje Dana stradanja pripadnika JNA u Tuzlanskoj koloni.

Obilježavanje počinje u 12.00 časova na Gradskom groblju u Pučilama kod spomen- kosturnice podignute u slavu i čast poginulih pripadnika JNA u Tuzlanskoj kolonI.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.