Pred novu JAVNU RASPRAVU U ČETVRTAK – BANJALUČKI URBICID ISTRAŽUJE POLICIJA

Pred novu JAVNU RASPRAVU U ČETVRTAK – BANJALUČKI URBICID ISTRAŽUJE POLICIJA

Svojevrsna legalizacija obećanog odabranim tajkunima kroz izmjene regulacionih planova, Drašku Stanivukoviću bi mogla označiti i crveni karton na funkciji gradonačelnika. Izvori Faktor magazina potvrđuju da se policija i tužilaštvo zainteresovalo za pojedine Regulacione planove nakon javne rasprave onog koji se tiče naselja Centar. Tim dokumentom se, između ostalih, „legalizuje“ dogovor gradonačelnika i investitora u tzv. Rupi, odnosno rješavanje gradnje na lokaciji nekadašnjeg Siti Mola. Saznanja našeg lista pokazuju da je, u suštini, Draško Stanivuković „kriv po komandnoj odgovornosti“, jer svi se dogovori završavaju sa tatom gradonačelnika, Draganom Stanivukovićem. Slično je i sa ostalim lokacijama u centru Banjaluke o kojima smo ranije pisali. Javnost će se tek šokirati obećanjima porodice Stanivuković kada je u pitanju rješenje za famozni Hotel Palas. Još dvije lokacije koje ostaju otvorene su  Bijeli Dvor i Kino Kozara.

Regulacioni plan „Centar“ – Zavjesa je pala!

Javna rasprava ogolila je svu dosadašnju gradonačelničku karijeru svršenog gimnazijalca.

Skrivena obećanja, dogovori ispod stola i konačna realizacija gdje se odabranima davalo šakom i kapom od gradskog zemljišta, pokazali su da nije ni blizu dorastao funkciji koju obavlja, a da je stvarni „vlasnik“ Banjaluke Dragan Stanivuković.

Dio stručne javnosti, ali i veliki broj građana, javno je rekao da je protiv gradonačelnika i betonizacije Banjaluke.

Posebno centra grada koji bi, prema  gradonačelniku, željnom slave, trebao da potpuno promijeni svoju vizuru.

Na sve to, potpuno odsustvo pravila struke i poznavanje zakonskih normi u gradskim odjeljenjima koja su zadužena za urbanizam, na kraju bi, kao rezultat, moglo imati samo jedno –neko će završiti u zatvoru.

Bezakonje, kršenje procedura i u konačnici površnost,  po planu Draška Stanivukovića dovelo bi do potpunog narušavanja izgleda centra grada, urbicida, betonizacije, ali zato bi se maksimalno udovoljilo zahtjevima tajkuna koji bi u ovom poslu zgrnuli milione maraka.

Javna rasprava održana u prostorjama Gradske uprave pokazala je da pamet Banjalučana nije kratka te da se bar mora poslušati struka, ako već neće glasači.

Objekat u porti Hrama Hrista Spasitelja

Posebnu pažnju arhitekata i javnosti  privuklo je rješenje u regulacionom planu koje se tiče izgradnje još jednog manjeg objekta u porti Hrama Hrista Spasitelja.

Struka je nedvosmisleno rekla da takav plan narušava ukupnu ambijentalnu cjelinu, ne samo Hrama već i same okoline (Banskog Dvora, Palate Republike i Gradske uprave).

Da li će Crkva odustati od ideje gradnje tog objekta zavisi od nje same, jer gradonačelnik i njegov tim vrlo teško će imati snage da se odupru tim zahtjevima.

Svjesni toga, pojedini Banjalučani uputili su i pismo Patrijarhu Porfiriju sa molbom da se razmotri stav građana.

Uzimajući u obzir samostalnost Eparhija SPC, ključ je u rukama vladike Jefrema, episkopa Banjalučkog, koji bi morao čuti i glas vjernika.

Crkva se često pokazala jača i od najjačih investitora, ali je bilo i primjera kao onaj u vezi sa dječijim  igralištem u Boriku kada je Crkva, odnosno Eparhija, ipak pokazala da ima sluha za vjernike.

Istraga policije

Faktor magazinu je iz više izvora potvrđeno da su pokrenute predistražne radnje ne samo u vezi sa Regulacionim planom „Centar“, već uopšte o izdavanju građevinskih dozvola u Banjaluci posljednjih godinu i po dana.

Gradnja koja je bila na ivici zakona, u kombinaciji za neznanjem mladog gradonačelnika i pojedinaca u nadležnim službama u Gradskoj upravi, predstavljaju ples po žici iznad velike provalije.

Faktor je već pisao o nekim slučajevima izdavanja građevinskih dozvola sumnjive validnosti, a koje Stanivuković ostavlja iza sebe, gore nego što to radi slon u staklarskoj radnji.

Činjenica je i da gradonačelnik ne krije i da danima i mjesecima najvaljuje da sa investitorima, mimo Regulacionih planova i važećih propisa, dogovora gradnju, zgrade niču, a tek onda ide „peglanje“ kroz Regulacione planove.

Prvi pokušaj, kada se radi o Regulacionom planu „Centar“ za sada su osujetili pojedinci iz struke i dio građana.

Ako ništa, ukazali su na realne probleme urbicida u samom centru grada.

CRNI OBLACI I NAD PRIVATNIM FIRMAMA

Policija je počela sa preliminarnim istragama i sada slijedi izuzimanje dokumentacije, analiza i vještačenja pa tek onda neka eventulana reakcija Tužilaštva.

Prema saznanjima Faktor  magazina,  istražuju se i neke privatne firme i arhitektonski biroi koji su imali dodira sa rješenjima ponuđenim u Regulacionom planu „Centar“.

Sve u svemu, otvorena je Pandorina kutija.

Sve više građana je mišljenja da famozna „Rupa“, gradonačelniku, prijeti kao politički mač iznad glave.

Sad već nije faza pa se gotovo sa sigurnošću može reći da će neko završiti u zatvoru.

autor:faktormagazin, tekst je izašao u FM 50 štampanom izdanju od 3 juna 2022. godine

Share

Jedan komentar na “Pred novu JAVNU RASPRAVU U ČETVRTAK – BANJALUČKI URBICID ISTRAŽUJE POLICIJA

  1. Dragan tata tajkun ratni profiter, sad ga tatin mali tajkun nasledijo ali do kada, Neko ce morati u zatvor bilo bih lijepo da pokupe sve sa starim tajkunom i malim tajkuncicem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.