Preminuo Zoran Kukrić

Preminuo Zoran Kukrić

Preminuo Zoran Kukrić.

Penzionisani profesor Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Zoran Kukrić preminuo je danas u gradu na Vrbasu, u 69. godini.

Iz Banjalučkog univerziteta je saopšteno da je Kukrić rođen 2. septembra 1955. u Mostaru. Osnovnu školu počeo je da pohađa u Zadru, a završio u Sarajevu, gdje je završio i gimnaziju „Braća Ribar“ 1974. godine.

Diplomirao je 1979. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Magistarske studije završio je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1989. godine, a doktorsku disertaciju odbranio 1995. na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Poslije diplomiranja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu zaposlio se na Hemijskom institutu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje je radio do 1989. godine, kada prelazi na Institut za procesnu tehniku, energetiku i tehniku sredine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Na Univerzitetu u Banjaluci radio od 1993. do penzionisanja 2023. godine. Pored Tehnološkog, radio je i na Prirodno-matematičkom i Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Bio je mentor brojnih završnih radova, autor i koautor više knjiga i naučnih radova, a bio je i recenzent većeg broja naučnih radova i knjiga.

Na matičnom Tehnološkom fakultetu u Banjaluci obavljao je i dužnost prodekana za naučnoistraživački rad, rukovodioca Katedre za biohemiju i molekularnu biologiju, te niz drugih funkcija. Bio je i urednik časopisa Glasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske.

Mjesto i vrijeme sahrane profesora Kukrića biće naknadno saopšteni.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.