Provokacija: Američki nosač aviona u Južnoj Koreji – poruka Pjongjangu

Provokacija: Američki nosač aviona u Južnoj Koreji – poruka Pjongjangu

Američki nosač aviona stigao je danas u Južnu Koreju, prvi put poslije otprilike četiri godine, sa namjerom da se pridruži drugim vojnim brodovima u demonstraciji sile koja treba da pošalje poruku Sjevernoj Koreji.

Nosač aviona „Ronald Regan“ i brodovi iz prateće udarne grupe pristali su u pomorskoj bazi u južnom lučkom gradu Busanu, navodi Rojters.

Njegov dolazak u Južnu Koreju, prvi put od 2018. godine, predstavlja najznačajnije raspoređivanje trupa SAD do sada, i dio je novog pokušaja da se sa više američkih „strateških sredstava“ u toj oblasti odvrati Sjeverna Koreja, navodi britanska agencija.

Komandant udarne grupe kontra-admiral Majkl Doneli rekao je novinarima na brodu da je ova posjeta bila dugo planirana i da je osmišljena da izgradi odnose sa južnokorejskim saveznicima i podstakne interoperabilnost između mornarica.

„Ostavljamo poruke diplomatama“, rekao je Doneli, na pitanje da li je to signal Sjevernoj Koreji, ali je dodao da su zajedničke vježbe osmišljene kako bi se obezbijedilo da saveznici mogu da odgovore na prijetnje bilo gdje i u bilo kom trenutku.

Južnokorejski predsjednik Jun Suk-jol zalaže se za više zajedničkih vježbi i drugih demonstracija vojne moći kao upozorenje Sjevernoj Koreji, koja je ove godine izvela rekordan broj raketnih testova, nakon što su propali pregovori da ova zemlja odustane od nuklearnog oružja i razvoja raketa.

Posmatrači tvrde da se Pjongjang takođe sprema da nastavi nuklearna testiranja po prvi put od 2017, navodi Rojters.

(Izvor: Sputnjik, foto: AP Photo)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.