Rast prometa u industriji, najbolji prerađivački sektor

Rast prometa u industriji, najbolji prerađivački sektor

Promet u industriji u Republici Srpskoj u martu je bio veći za 7,2 odsto u odnosu na februar, potvrđuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Desezonirani promet na inotržištu u posmatranom periodu imao je rast od 9,2 odsto, a na domaćem 5,2 odsto.

Posmatrano prema ekonomskoj namjeni proizvoda, najveći procentualni rast desezoniranog prometa od 10,4 odsto bio je kod intermedijalnih proizvoda, a zatim kod kapitalnih proizvoda, gdje je bio devet odsto.

Ukupni kalendarski prilagođeni promet industrije Srpske u martu ove godine veći je za 18,6 odsto nego u istom mjesecu lani.

Kalendarski prilagođeni promet industrije u posmatranom periodu na inotržištu imao je rast od 25,2 odsto, a na domaćem 11,8 odsto.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da je rast prometa industrije Republike Srpske uslovljen porastom industrijske proizvodnje, prvenstveno u prerađivačkom sektoru, a što je direktno uslovljeno procesom oporavka ekonomija u zemljama sa kojima domaća privredna društva imaju poslovne i imovinsko-pravne odnose.

„Oporavak od negativnih efekata pandemije virusa korona traje određeni period i kreće različitim dinamikama, zavisno od zemlje. Sve to direktno utiče na jednu otvorenu ekonomiju, kakva je domaća“, naveo je Markićević.

Markićević smatra da će proces stabilizacije tražnje na inotržištima biti nastavljen i da, za sada, ne očekuje neke njene veće poremećaje kao što se to dešavalo zbog uticaja pandemije u ranijem periodu.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.