Ana Brnabić na čelu Skupštine Srbije

Ana Brnabić na čelu Skupštine Srbije

Ana Brnabić na čelu Skupštine Srbije.

Skupština Srbije izabrala je danas potpredsjednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsjednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsjednicu srpskog parlamenta.

Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je bilo pet poslanika.Za izbor Ane Brnabić glasali su poslanici koji su u Skupštinu ušli sa lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ i „Ivica Dačić – premijer Srbije“, Saveza vojvođanskih Mađara i stranaka nacionalnih manjina.

Poslanici koalicije „Srbija ne sme da stane“ i „NADA“ nisu prisustvovali glasanju, dok su poslanici „Mi glas iz naroda dr Branimir Nestorović“ i „Mi glas iz naroda“ bili protiv ili nisu prisustvovali glasanju.

Ana Brnabić rođena je 1975. godine u Beogradu. Posjeduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, i tu funkciju je obavljala do izbora za predsjednicu Vlade.

Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji, kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave posebno je radila na reformi javne uprave kroz uvođenje elektronske uprave u Srbiji kako bi država postala istinski servis građana.

Kao predsjednica Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije Vlade Srbije, u svakodnevnim konsultacijama sa IT industrijom iz Srbije, startap i inovacionim kompanijama, razvila je Akcioni plan i krenula u njegovu brzu primjenu.

Članica je grupe „Novi lideri za Evropu” Svetskog ekonomskog foruma i Savjetodavnog odbora organizacije “World Minds” koja okuplja najvažnije svjetske inovatore iz svih oblasti.

Priєe izbora u Vladu Srbije, bila je direktorka kompanije „Kontinental vind Srbija” , predsjednik Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i član Upravnog odbora neprofitne organizacije PEKSIM koja stipendira studente iz Srbije i Sєeverne Makedonije da završe master studije na Univerzitetu Kembridž pod uslovom da se vrate u svoju zemlju i pomognu njen razvoj i reforme.

Učestvovala je u osnivanju i NALED-a i PEKSIM fondacije.

Bila je angažovana u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Bila je zamjenica direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspert na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viša koordinatorka Programa za ekonomski razvoj opština.

Dobitnica je brojnih priznanja za razvojne projekte na kojima je radila, promociju društveno-odgovornog poslovanja i tolerancije.

Na sjednici Narodne skupštine Republike Srbije, 28. oktobra 2020. godine, izabrana je po drugi put za predsjednicu Vlade Srbije.

Mandat u tom sazivu Vlade trajao je do 26. oktobra 2022. godine, kada je, po treći put, izabrana za predsjednicu Vlade Srbije.

autor:http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.