Bolnica o slučaju Mirele: Ona ima pravo na abortus, ali mi nemamo uslove i stručnjake koji to mogu da urade

Bolnica o slučaju Mirele: Ona ima pravo na abortus, ali mi nemamo uslove i stručnjake koji to mogu da urade

Nakon vijesti o zagrebačkoj trudnici Mireli Čavajdi koja je u javnost izašla sa potresnom pričom u kojoj tvrdi da joj ljekari u Hrvatskoj brane pobačaj, oglasila se i bolnica Sveti duh. Trudnici, naime, ljekari brane da abortira iako beba ima veliki tumor zbog kog će ili umrijeti ili živjeti kao biljka.

Mireli je na redovnom ginekološkom pregledu ustanovljeno da nosi dijete sa tumorom na mozgu i da je mogućnost da dijete preživi mala.

Ona je danas dobila odgovor od bolnice Sveti Duh u kom su potvrdili da se radi o teškom invaliditetu i niskom kvalitetu života bebe, kao i da se očekuje da će beba ili umrijeti u stomaku ili u ranoj neonatalnoj dobi.

Zbog toga, navodi se u odgovoru, bolnica smatra da postoje medicinske indikacije za prekid trudnoće, ali kažu da na Svetom Duhu nemaju tehničke uslove za feticid, kao i da njihovi ljekari nisu edukovani za taj specifičan zahvat, piše Index.

Zaključuju kako zbog toga u njihovoj bolnici ne mogu da obave taj postupak.

Podsjetmo, još juče je se o ovom slučaju oglasilo Ministarstvo zdravlja. Saopštili su kako se „nakon isteka deset nedjelja od dana začeća, prekid trudnoće može izvršiti samo po odobrenju komisije uz pristanak, odnosno na zahtjev trudne žene, u slučajevima kad se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene (…) kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske nauke može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama“.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.