Maloljetnik hakovao sistem hrvatskog A1

Maloljetnik hakovao sistem hrvatskog A1

Hrvatska policija saopštila je da je identifikovala hakera na hrvatski Telekom A1, ali njegovo ime nije saopšteno, jer je riječ o maloljetniku.

A1 je prošle sedmice bio meta internet napada, kada je haker došao do podataka oko 100.000 korisnika, pa je protiv njega podnijeta krivična prijava.

Dragan Petric, urednik TehRadara, kaže da je iznenađen što je u pitanju maloljetna osoba.

“Podaci koji su skinuti sa servera A1 nisu neki do kojih se nije moglo doći i na drugi način. Ne bih tu osobu ni nazvao hakerom, njegova je namjera bila nestašluk. Uporedio bih to s krađom žvaka u trgovini. Daleko od toga da bi ga trebalo krivično goniti. Moja je preporuka da A1 povuče prijavu, ali i da AZOP povuče prijavu protiv A1”, kaže Petric.

On je u izjavi za zagrebačku N1 tv rekao da je percepcija da je A1 pretrpio neku štetu, ali to su podaci do kojih bi bilo ko mogao doći da se potrudi.

„A1 ne bi trebalo da trpi nikakve sankcije, a dijete koje je to napravilo treba upozoriti da to ne smije da radi, ali pretresati njegov stan, računare i krivično ga goniti je suludo“, smatra Petric.

Telekom A1 saopštio je prošle srijede da je izvršen upad u njihov sistem i da je nepoznati napadač uzeo podatke oko 100.000 korisnika.

Policija je juče objavila da je otkrila identitet napadača i da je obavljen pretres njegovog doma, računara i ostalih uređaja koje koristi.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.