NAJZARAZNIJI STIGAO U KOMŠILUK: Novim „delta plus“ sojem zaražen muškarac (43) u Čakovcu

NAJZARAZNIJI STIGAO U KOMŠILUK: Novim „delta plus“ sojem zaražen muškarac (43) u Čakovcu

U Čakovcu je zabilježen prvi slučaj ‘delta plus’ soja koronavirusa, u u epidemiološkom smislu razlikuje se od ostalih sojeva jer se lakše prenosi i virulentniji je, što znači da izaziva teže kliničke slike, a njime je zaražen 43-godišnji muškarac.

Potvrdila je to danas Hini direktorica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal, ocijenivši da sadašnje izuzetno povećanje pozitivnih među testiranima ukazuje na prisustvo tog soja.

„A vidjećemo uskoro koliko će biti pacijenata hospitalizovano, pa će to biti drugi pokazatelj njegove virulentnosti“, poručila je.

Informacije o ‘delta plus’ soju dobili prije dva dana

Istaknula je da su informaciju o tome kako je riječ upravo o ‘delta plus’ soju dobili prije dva dana, a uzorak je uzet još u oktobru.

Naime, rekla je Payerl-Pal, Zavod redovno od maja šalje pozitivne uzorke u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu, koji iz svih ostalih laboratorija u zemlji prikuplja uzorke i šalje ih u Švedsku na sekvenciranje, a rezultati se dobijaju s vremenskim razmakom.

„Nažalost, zbog ogromne količine pozitivnih uzoraka taj se razmak povećao. U početku smo dobivali rezultate za dvije do tri sedmice, a sad već nemamo povratno rezultate od početka septembra“, kazala je i dodala da nema informacije o tome kakvo je trenutno stanje 43-godišnjaka zaraženog ‘delta plus’ sojem.

Najavila i kako će Zavod danas obraditi više od 400 uzoraka koje su prikupili na terenu.

„Jučer smo imali veliki broj, 207 pozitivnih od 392 testirana uzorka. To su visoki procenti pozitivnih, preko 30 posto, a imali smo i 50 posto prekjuče, što je izuzetno visoka incidencija“, istaknula je Payerl-Pal.

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.