NATO odobrio slanje dodatnih trupa na Kosovo i Metohiju

NATO odobrio slanje dodatnih trupa na Kosovo i Metohiju

NATO odobrio slanje dodatnih trupa.

Savjet NATO-a odobrio je danas slanje dodatnih snaga na Kosovo i Metohiju zbog aktuelne situacije, javlja Tanjug.

Kako je navedeno u saopštenju, Savjet NATO-a je održao sastanak na kojem je razmotrena situacija na KiM, a članice Alijanse su izrazile duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija na sjeveru. Podsjećanja radi, nakon oružanog sukoba prošlog vikenda, poginulo je četvoro ljudi, troje Srba i jedan albanski policajac.

Kako je saopštio Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, misija KFOR-a održava vidljivo i aktivno prisustvo širom teritorije KiM-a.

„Mi ćemo uvijek preduzimati sve neophodne akcije kako bismo održali bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. Mi to činimo nepristrasno i u skladu sa našim UN mandatom“, dodaje se u saopštenju.

Dodali su da će biti preduzete sve mjere kako bi komandant KFOR-a imao neophodne resurse i fleksibilnost neophodnu da misija ispuni svoj mandat.

„Spremni smo da učinimo dodatne izmjene u sastavu KFOR-a, u skladu sa potrebama“, navodi se u saopštenju i dodaje da KFOR nastavlja koordinaciju u bliskoj saradnji sa svim relevantnim akterima  u Beogradu i Prištini, kao i sa misijom EULEKS-a, OEBS-om, UNMIK-om i cijelom diplomatskom zajednicom.

„Pozivamo sve strane na hitnu deeskalaciju. Pozivamo Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu kojem posreduje EU, kao jedinom načinu da se riješe bitna pitanja i postignu rješenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključ za trajnu bezbjednost na Kosovu i stabilnost u regionu“, zaključuje se u saopštenju NATO.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.