PRVI SLUČAJEVI: Nisu se htjeli ni testirati ni vakcinisati, OTPUŠTENI SU

PRVI SLUČAJEVI: Nisu se htjeli ni testirati ni vakcinisati, OTPUŠTENI SU

Za četiri radnika Centra za rehabilitaciju Stančić otkazan je ugovor o radu jer su odbili testiranje koje je uslov za dolazak na posao u sustavu socijalne zaštite i zdravstva, piše Jutarnji list.

Riječ je o prvim otkazima vezanima uz odluku Nacionalnog štaba civilne zaštite prema kojoj od 4. oktobra svi zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama pri dolasku na posao moraju predočiti digitalnu covid-potvrdu, kojom dokazuju da su vakcinisani ili preboljeli virus korona, a ako to nemaju, dužni su se testirati dva puta sedmično.

Logoped, psiholog, defektolog i jedan zaposlenik tehničkih radnika to odbijaju već mjesec dana, što ih je stajalo radnog mjesta. Oni, pak, smatraju da je situacija s covid-potvrdama apsurdna i nezakonita jer krši njihova ustavna prava, ugovori o radu te brojne druge zakonske propise. Tvrde i da ne pristaju na testiranje jer je postupak bolan, dehumanizirajuć i omalovažavajuć te da je nekoliko njihovih kolegica pretrpjelo povrede tokom učestalih testiranja te sada imaju česte glavobolje i krvarenja iz nosa, što je prijavljeno doktorima.

„Odlučno su odbili testiranje“

Predsjednica Radničkog savjeta Stančića i članica Izvršnog odbora Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Žuborka Kadoić kazala je da je Radnički savjet podržalo Upravu u odluci o otkazu. Napominje da su više puta razgovarali sa zaposlenim koji je jedini od četvero i član sindikata, no bio je odlučan u tome da odbija testiranje.

„Smatramo da je situacija ozbiljna, a oni koji rade s osjetljivim osobama pogotovo moraju paziti. Testiranje je najmanje što se može napraviti. Smatram i da bi upotreba covid-potvrda trebala biti šira od socijalne zašite i zdravstva“, kaže Kadoić. Dodaje da im je žao jer je uglavnom riječ o mladim ljudima, no smatraju da su napravili grešku.

Jutarnji list nezvanično saznaje da će uskoro i devet zaposlenika KBC-a Zagreb dobiti otkaz. Nedolazak na posao više se neće tolerisati te je Uprava poslala Radničkom savjetu namjeru o otkazima, a ono bi se trebalo oglasiti do kraja sedmice.

Direktor KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić kaže da i dalje imaju mali broj onih koji se ne testiraju, ali da su oni na bolovanju.

Stručnjak za radno pravo Viktor Gotovac kaže da je ovo ishod koji je očekivao, ali što će se u konačnici dogoditi, nije jednostavno pitanje. „Da je riječ o zakonskoj odredbi, a ne o odluci Štaba, sve bi bilo bez ikakvih problema. No, mislim da će o ovome govoriti i Upravni sud, a za nekoliko godina i Vrhovni sud“, zaključuje Gotovac za Jutarnji list.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.