Slovenija: Istopolni partneri mogu usvajati djecu

Slovenija: Istopolni partneri mogu usvajati djecu

 Ustavni sud Slovenije danas je presudio da istopolni partneri mogu sklopiti bračnu zajednicu i usvojiti djecu.

Sud je presudio da zakonska regulativa prema kojoj bračnu zajednicu mogu sklopiti samo dvije osobe različitog pola u suprotnosti s ustavom, kao i zakonska odredba da istospolni partneri ne mogu imati djece.

Ustavni sud je zakonodavcu dao šest mjeseci da tu neustavnost ukloni, odnosno promijeni zakonske odredbe koje se odnose na tu tematiku, prenose slovenački mediji.

Sve dok parlament nova rješenja ne uvede u zakon, odluka ustavnih sudija praktično znači da se bračnom zajednicom smatra životna zajednica dvije osobe bez obzira na pol i da istopolni partneri koji žive u partnerskoj vezi mogu zajedno usvojiti dijete pod istim uslovima kao i bračni parovi različitog pola.

Iz Ustavnog suda, to međutim ne znači da će istopolni partneri ubuduće imati „apsolutno pravo“ na usvajanje djeteta već će im biti omogućeno da budu uvršteni na listu kandidata za usvajanje, a odabir najprimjerenijih kandidata i dalje će raditi nadležni centri za socijalni rad.

Slovenija je među prvim državama u regionu dopustila mogućnost da istopolni parovi sklope „životnu zajednicu“ koju su mogli registrovati u opštini, ali se to zakonski nije smatralo brakom, a nisu imali pravo ni da podnesu zahtjev za usvajanje djece.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.