Smijenjena Vlada Dritana Abazovića – Milo Đukanović nije mogao preći preko Temeljnoog ugovora sa SPC

Smijenjena Vlada Dritana Abazovića – Milo Đukanović nije mogao preći preko Temeljnoog ugovora sa SPC

Poslanici skupštine u Podgorici izglasali su noćas nepovjerenje vladi Dritana Abazovića. Protiv Abazovićeve vlade glasali su poslanici DPS-a, Demokrata, Prave Crne Gore, SDP-a, SD-a, Bošnjačke stranke i DUE.

Nakon 12 sati rasprave Skupština Crne Gore izglasa je kasno noćas većinom glasova nepovjerenje vladi Dritana Abazovića, na inicijativu DPS Mila Đukanovića i još četiri partije.

Učešće u glasanju uzeo je 51 poslanik od ukupno 80, 50 je glasalo za nepovjerenje, jedan je bio protiv.

Za nepovjerenje vladi osim DPS, SDP, DUA, SD, glasali su i poslanici Demokratske i Prave Crne Gore.

Poslanici koalicije Crno na bijelo i Socijalističke narodne partije su prije glasanja napustili salu.

„Mislim da su mnoge stvari jasnije, čestitam novu koaliciju Alekse Bečića i Mila Đukanovića, nadam se da će brzo dogovoriti novi Vladu“, rekao je Abazović u prvoj izjavi nakon što je u parlamentu izglasano nepovjerenje njegovoj Vladi.

On je na pres konferenciji u Skupštini Crne Gore rekao da je dosadašnja vlada spremna da izvrši primopredaju, prenosi portal RTCG.

„Ovo je najinkluzivnija Vlada koja je postojala, nikakav revanšistički odnos nije imali ni prema kome. Volio bih da svaka naredna bude takva“, istakao je Abazović.

Poručio je da mu je žao što organizovani kriminal i dalje koristi pipke da i dalje ureduje političke odnose.

„Ponosan sam na sve što smo uradili za sto dana. Bićemo upamćeni kao Vlada koja je najkraće trajala. Učinićemo sve da se Vlada koja se sastavi nakon izbora povede Crnu Goru u EU“, rekao je Abazović.

Dodao je da URA neće učestvovati u Vladi ako se ona formira prije izbora.

„To je stav i SNP-a kako sam shvatio. Dosta smo sjedili za stolom, napravili smo dvije Vlade, logično je da neko drugi preuzme inicijativu. Neka Bečić, Đukanović i Šehovic naprave novu većinu“, rekao je Abazović.

Dodao je da je privilegija biti opozicija „ovakvom DPS-u“.

U završnom obraćanju uoči glasanja o nepovjerenju Abazović je rekao da treba imati u vidu da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC glavni razlog za pokretanje nepovjerenja njegovoj vladi.

Rekao je da očekuje da će uskoro biti konstituisana nova vlada, a ako se, kazao je to, ne desi, država će biti gurnuta u ozbiljnu nestabilnnost.

„Želim da tumačim ovo kao doprinos pomirenju, a ne kao neku negativnost. Crna Gora uz dosta muka prelazi neke nivoe demokratije – 30. avgusta 2020. je osvojena sloboda, sad neka manja ostrva slobode, i to je bitno“, rekao je Abazović.

Činjenica je, kako je rekao, da pobjedu večeras odnosi DPS uz pomoć nekih opozicionih snaga, koje „od večeras to možda nisu“.

„Ovo je samo jedna od bitaka i svi ćemo se uskoro susresti, da se suočimo sa sudom građana. Vjerujem da DPS tada više neće formirati nijednu vladu.

Da ljudi koji su unutar vlade, a rade za određene strukture u cilju destabilizacije, ili unutar nove parlamentarne većine a rade isto, više neće imati tu priliku“, rekao je Abazović, čija vlada do izbora nove ostaje u tehničkom mandatu.

Istakao je da je siguran da će neki u narednom periodu završiti političku karijeru, što će, kako je ocijenio, biti veoma blagotvorno.

„Mislim da će to označiti novi početak za cijelu Crnu Goru“, kazao je Abazović.

Predstavnik predlagača inicijative za obaranje vlade Danijel Živković je tvrdio da Temeljni ugovor nije razlog za obaranje Abazovićeve vlade.

Za isključivog krivca za inicijativu označio je Abazovića zbog, kako je rekao, pogrešnih poteza i zapostavljanja evropskog puta Crne Gore.

autor:agencije, foto: glas cg

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.