TREBALO JE DA UPIŠEM HARVARD: Studenti Arhitektonskog fakulteta bijesni zbog školarine od 290.000 dinara!

TREBALO JE DA UPIŠEM HARVARD: Studenti Arhitektonskog fakulteta bijesni zbog školarine od 290.000 dinara!

Protest na Arhitektonskom fakultetu, koji je počeo u ponedeljak jer su studenti nezadovoljni povećanjem školarina, nastavlja se i trajaće do kraja nedelje, saznaje Kurir.

Najpre je Savet tog fakulteta doneo odluku o povećanju školarina za narednu školsku godinu i to sa 240.000 na 290.000 dinara. Studenti su se upitali šta dobijaju za tih 50.000 dinara više, i pojedini odlučili da se pobune jer kažu, za te pare ne dobijaju dobre uslove.

U holu fakulteta raširili su transparente na kojima piše „Trebalo je da upišem Harvard“; „Sve veće školarine, sve gori uslovi“; „Nemamo pare“; „Idem na privatni“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

Danijela Pantić, predstavnica Arhitektonskog fakulteta u Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu za Kurir kaže da su se studenti pobunili prvenstveno zbog jučerašnje odluke za povećanje školarine.

– Uslovi rada pod kojim studiramo nisu srazmerni kvalitetom koji dobijamo. Parket u jednoj sali u kojoj se odvija nastava je već jako dugo u lošem stanju, nov wc koji pokriva desno krilo sprata zgrade takođe nije dostupan, sprat u čitaonici nije u funkciji, kao ni utičnice koje su nam jako neophodne. Previše novca dajemo za materijal za makete, za štampu na nedeljnom nivou, a da ne spominjem količinu novca koju je potrebno da izdvojimo za ispitni rok. Pored ovoga, na rasporede čekamo do zadnjeg časa, a pojedini profesori redovno premašuju rokove za ocenjivanje, gde neko po dva meseca čeka da sazna da li je uopšte položio ispit. Kao studenti se osećamo nepodržano od strane našeg fakulteta – rekla je ona i istakla da je protest za sada planiran do kraja nedelje.

Studenti fakulteta i dalje nemaju konkretne zahteve za rukovodstvo fakulteta, što za Kurir potvrđuje i Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta.

Vladimir Lojanica

– Ne mogu da komentarišem blokadu grupe studenata jer ne znam koji su njihovi konkretni zahtevi, da bi na njih rukovodstvo škole moglo da odgovori – reako je on, potvrdivši i odluku o povećanju cene školarina.

– Savet Arhitektonskog fakultata je usvojio predlog Nastavno-naučnog i umetničkog veća o usaglašavaju visina cena školarina. Za samofinansirajuće studente koji prvi put upisuju fakultet, školarina će biti povećana za 20 odsto, što je jednako visini školarine koju dobijamo za brucoše od strane budžeta. Za samofinansirajući studente na ostalim godinama studija cena školarine je usklađena sa stopom inflacije na državnom nivou – precizirao je Lojanica.

Autor:Kurir.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.