Više protiv i uzdržanih – Rezolucija usvojena

Više protiv i uzdržanih – Rezolucija usvojena

Ove zemlje neće podržati rezoluciju o Srebrenici.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) na današnjoj sjednici u Njujorku raspravlja i odlučuje o prijedlogu rezolucije o Srebrenici, a nekoliko zemalja već je najavilo da neće podržati rezoluciju.

Predstavnica Nikaragve rekla je da je ta država uvijek osuđivala zločine protiv čovječnosti.

Istakla je da rezolucija neće doprinijeti pomirenju i najavila da će Nikaragva glasati protiv rezolucije o Srebrenici, piše Glas.

Predstavnik Venecuele poručio je na sjednici Generalne skupštine UN, na kojoj se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici da Venecuela podržava kažnjavanje i sprečavanje genocida i izgradnju mira.

On je podsjetio da je 2015. Venecuela bila uzdržana jer rezolucija nije imala saglasnost ljudi regiona koji su odgovorni za izgradnju mira i stabilnosti.

– Tada smo rekli da taj nacrt rezolucije produbljuje jaz između naroda u BiH koji moraju da izgrade zajedničku budućnost zasnovanu na dijalogu i poštovanju različitosti. To važi i danas – poručio je on.

Dodao je da “Venecuela zagovara povjerenje i mir na Balkanu”.

– Funkcija UN je da promoviše razumijevanje među narodima i mi apelujemo da se nastavi posao počet u Dejtonu primjenom sporazuma koji je bio rezultat političkog konsenzusa svih strana.

Predstavnik Kube je rekao da nije za inicijative koje vode eskalaciji i podizanju tenzija.

Naglasio je da “Kuba podržava konstruktivni dijalog i protivi se inicijativama koje vode novim eskalacijama”.

– Kuba odbacuje tekst donesen bez konsenzusa, protivi se politizaciji koja vodi do novih podjela. Zalažemo se za dijalog i međusobno uvažavanje – poručio je predstavnik Kube u UN.

Azerbejdžan neće biti u mogućnosti da glasa ukoliko bude prijedlog dat na glasanje, izjavio je predstavnik Azerbejdžana pri UN. Dodao je da je ta zemlja posvećena poštovanju teritorijalnog integriteta zemalja i da se protivi miješanju u unutrašnja pitanja.

Namibija će biti uzdržana jer mi moramo da obuhvatno razgovaramo o genocidu i iskreno, rekao je predstavnik Namibije.

– Više može biti učinjeno da bismo se borili protiv nekažnjavanja zločina – rekao je on.

Predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama izjavio je danas da ta zemlja neće glasati za nacrt rezolucije o Srebrenici.

On je na sjednici Generalne skupštine UN, na kojoj se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici, rekao da “ishitreno” glasanje o nacrtu rezolucije nije u skladu sa duhom pomirenja u BiH i regionu, niti sa željom da se očuvaju mir i stabilnost, zbog čega Kina nema alternativu sem da glasa protiv nacrta rezolucije.

autor:http://bl-portal.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.