Vučić i Kurti ponovo sjedaju za sto – Priština povukla mnogo poteza na štetu Srbije

Vučić i Kurti ponovo sjedaju za sto – Priština povukla mnogo poteza na štetu Srbije

Vučić i Kurti ponovo sjedaju za sto. Od posljednjeg susreta u Ohridu prošlo je 45 dana. U tom periodu Priština je pokrenula niz procesa na štetu Srbije. 

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj sazvao je za danas sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Na stolu će, kako je najavljeno iz Evropske službe za spoljne poslove, biti dvije teme – Nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.

Vučić i Kurti – Burnih 45 dana

Tačno 45 dana poslije posljednjeg sastanka u Ohridu, kada je dogovoren Aneks Evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ponovo će se sastati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Posreduju šef evropske diplomatije Žozepa Borelja i uz prisustvo specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka.

Ono što se razlikuje od prethodnih sastanaka, barem prema najavi, jeste da nisu najavljeni prvo bilateralni, pa trilateralni sastanak, već odmah zajednički sa početkom u 18 sati.

Izbori, vizna liberalizacija, incidenti…

Tokom 45 dana otvorile su se brojne političke teme:

Priština je dobila viznu liberalizaciju.

Oodržani su vanredni izbori za gradonačelnike četiri opština na severu Kosova i Metohije, iako su ih Srbi, koji su i tamošnje većinsko stanovništvo, bojkotovali.

Pokrenuta je procedura za prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope.

Novoizabrana albanska većina u Skupštini Opštine Severna Mitrovica pokrenula je inicijativu da se za saobraćaj otvori glavni most na Ibru, glavna neuralgična tačka od 1999. godine do danas.

Za prve tri stvari Priština je nedvosmileno imala podršku najmoćnijih zemalja Zapada, dok je za poslednju najavu – Lajčak rekao da nije pravo vreme da se otvori most preko Ibra.

Priština je najavila i izmene zakona o eksproprijaciji.

Zakon se u srpskoj javnosti čita kao akt koji će olakšati otimanje zemlje od lokalnih Srba na severu pokrajine ne bi li se na njihovim imanjima gradile vojno-policijske baze.

Incidenti

U nizu incidenata, kosovski specijalci su pucali na Milana Jovanovića i umalo ga ubili.

To je rezultiralo peticijom Srba za povlačenjem specijalnih jedinica sa severa pokrajine, da bi ti potom usledio i sastanak srpskog državnog vrha sa predstavnicima Srba u Raški i potonje usvajanje paketa mera od strane Vlade Srbije.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.