Vučić i Si potpisali Zajedničku izjavu, razmijenjeno i 28 dokumenata o saradnji

Vučić i Si potpisali Zajedničku izjavu, razmijenjeno i 28 dokumenata o saradnji

Vučić i Si potpisali Zajedničku izjavu.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Narodne Republike Kine Si Đinping potpisali su danas Zajedničku izjavu dvije zemlje o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Potpisivanjem zajedničke izjave počela je ceremonija razmjene potpisanih dokumenata između dvije zemlje.

Na ceremoniji je razmijenjeno 28 dokumenata o saradnji.

U Palati Srbija, u prisustvu Vučića i Sija, ugovor između Republike Srbije i Narodne Republike Kine o izručenju i ugovor između Srbije i Kine o sudskoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima razmijenili su ministarka pravde Maja Popović i član Politbiroa CKKP Kine, direktor Kancelarije komisije za spoljne poslove CKKP i ministar spoljnih poslova Vang Јi.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme DŽeng Šanđije razmijenili su Memorandum o razmijevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine radi uspostavljanja Koordinacionog mehanizma za praćenje implementacije Srednjoročnog akcionog plana o zajedničkoj izgradnji inicijative „Pojas i put“ između Vlade Srbije i Vlade Kine.

Potpredsjednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme DŽeng Šanđije razmijenili su Memorandum o razmijevanju o saradnji u oblasti zelenog i održivog razvoja između Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Nacionalne Komisije za razvoj i reforme Kine.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme DŽeng Šanđije razmijenili su Memorandum o razmijevanju o jačanju saradnje u oblasti digitalne ekonomije između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Nacionalne uprave za podatke Kine.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar trgovine Vang Ventao razmijenili su Protokol za unapređenje Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i Vlade Kine.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministar trgovine Vang Ventao razmijenili su Memorandum o razmijevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva trgovine Kine o saradnji u oblasti elektronske trgovine.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i direktor Državne administracije za carinske poslove Јu Đijenhua razmijenili su Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Kine o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović i direktor Državne administracije za carinske poslove Јu Đijenhua razmijenili su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Generalne uprave carina Narodne Republike Kine o saradnji u sprečavanju i kontroli avijarne influence.

Razmijenili su i Protokol o fitosanitarnim uslovima za izvoz svježih borovnica iz Republike Srbije u Kinu i Protokol o inspekcijskim, karantinskim i sanitarnim zahtjevima za izvoz suvih šljiva iz Srbije u Narodnu Republiku Kinu.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Јelena Begović i ambasador Kine u Beogradu Li Ming razmijenili su Memorandum o razmijevanju o saradnji na ublažavanju siromaštva posredstvom nauke i tehnologije između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Vlade Kine.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i Ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Li Ming razmijenili su Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Ministarstva industrije i informacionih tehnologija Kine, kao i Sporazum o radio-televizijskoj i onlajn audio-vizuelnoj saradnji između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Republike Srbije i Nacionalne uprave za radio i televiziju Narodne Republike Kine.

autor:http://lat.rtrs.tv

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.