Sa Putinom gotovo sat vremena nasamo – Gasporom ulaže oko milijardu evra u Republiku Srpsku

Sa Putinom gotovo sat vremena nasamo – Gasporom ulaže oko milijardu evra u Republiku Srpsku

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je na današnjoj konferenciji da je predsjednik Rusije potvrdio da neće biti saglasnosti za imenovanje visokog predstavnika u BiH i da Kristijan Šmit laže.

„Republika Srpska ostaje posvećena provođenju slova Ustava BiH. To znači da će Srpska nastaviti sa aktivnostima vezano za otkazivanje nametnutih rješenja i da će kreirati rješenja za koja mislimo da jesu u skladu sa ustavom. To sve više ljudi u svijetu razumije“, rekao je Dodik.

On ističe da je stepen razumjevanja za ono što radimo je daleko veći. Kada sve uporedite sa dešavanjima od prije mjesec dana gdje su nas optuživali za skoro ratni sukob, danas svi vide da je riječ o demokratskom procesu.

„Putin i ja smo razgovarali skoro sat vremena nasamo.

Najviše smo razgovarali o ekonomiji i gasovodu, kao i o cijeni struje.

Predsjednik se interesovao i o izgradnji srpsko-ruskog hrama u Banjaluci.

Najviše smo pričali o političkim pitanjima. Rusija je svjedok potpisivanju Dejtonskog sporazuma i ona to manifestuje na svaki mogući način.

Razgovarali smo o tome koliko je došlo do skrnavljenja Dejtonskog sporazuma i o tome što pokušavaju okriviti Republiku Srpsku za sve.

Impresioniralo me je to koliko je upoznat sa detaljima.

Potvrdio mi je da neće biti podrške za imenovanje visokog predstavnika. Šmit laže sam sebe. Rusija nema namjeru i ne miješa se u unutrašnje stvari u BiH, kao što to čine neki drugi“, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH poručuje da ono što ga raduje je da njegov odnos sa Putinom nije na nivou specijalnih izaslanika, nego direktan.

Kada bi trebao sve da sublimiram, sve ono što je u skladu sa Aneksom 10, Rusija podržava.

Ona želi da očuva teritorijalni integritet i Dejtonski sporazum. Svjesni su da je kršenje bilo od strane međunarodnog faktora.

autor: ATV, foto i video: RTRS

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.