SAD i Britanija NAPALE Jemen – Bombarduju se položaji Huta

SAD i Britanija NAPALE Jemen – Bombarduju se položaji Huta

SAD i Britanija napale Jemen

Američke i britanske snage započele su vazdušne napade na položaje Huta u Jemenu, saopštili su američki zvaničnici, piše Bi-Bi-Si.

Obje zemlje su upozorile da će uslijediti napadi ako se nastave raketni udari na brodove u Crvenom moru.

Ovo predstavlja prvi značajan odgovor nakon što su Bajdenova administracija i saveznici upozorili da će militantna grupa koju podržava Iran, snositi posljedice zbog napada bespilotnim letjelicama i raketama na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Huti su sinoć upozorili da „nijedan napad na njih neće proći bez odgovora“

Podsjećamo, ranije danas je novinar „Tajmsa“ Stiven Svinford najavio da će SAD i Velika Britanija napasti položaje pokreta Ansar Alah (Huti).

Prema njegovim riječima, premijer Velike Britanije Riši Sunak obavijestio je članove britanskog kabineta o „vojnoj intervenciji“.

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u pojasu Gaze, Huti su rekli da će izvršiti napade na izraelsku teritoriju i da neće dozvoliti brodovima povezanim sa Izraelom da prođu kroz vode Crvenog mora i moreuza Bab al-Mandeb.

Huti su od sredine novembra napali više od 20 brodova i civilnih plovila u Crvenom moru, prema izvještaju Centralne komande SAD.

SAD i Britanija napale Jemen

autor:agencije

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.