SAZNAJEMO: Sastanak Putin-Dodik, početkom decembra u Moskvi!

SAZNAJEMO: Sastanak Putin-Dodik, početkom decembra u Moskvi!

Kako je potvrđeno Faktor magazinu iz nekoliko izvora, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Rusije, Vladimir Putin, trebalo bi da se sastanu 2.decembra u Kremlju.

Kako saznajemo, predviđeno je da će predsjednik Rusije sastanku posvetiti najmanje jedan čas a možda i duže.

 

Faktor magazin ranije je u štampanom izdanju pisao kako je izvjesno da će predsjednik Rusije Vladimir Putin posjetiti Banjaluku.

Zbog te, istorijske posjete, kako saznajemo, ubrzana je izgradnja Kulturnog centra i Hrama srpsko-ruskog prijateljstva u centru Banjaluke.

Radove na izgradi Hrama juče je obišao sprski član Predsjedništva i ambasador Rusije u BiH.

Faktor magazin je  u broju 18 pisao da je Vladimir Putin lično saopsštio da „Rusija stoji uz svoje prijatelje“

Do video poziva je došlo tokom posljednjeg razgovora Vučić- Dodik – Lavrov u Beogradu, početkom oktobra.

U međuvremnu, odigralo se poprilično puno stvari u političkom životu Republike Srpske a Putin će o svemu saznati „iz prve ruke“ i lično od Milorada Dodika, 3.decembra, saznati sve detalje.

tekst iz Faktora, od 21.oktobra prenosimo u cijelsoti:

RUSIJA PODRŽAVA REPUBLIKU SRPSKU

Putin dolazi u Banjaluku?

Rusija stoji iza Republike Srpske, a Vladimir Putin bi trebalo da dođe u posjetu Banjaluci.

Potvrđeno je za Faktor magazin iz diplomatskih izvora.

„Rusija stoji uz svoje prijatelje“ lično je saopštio Vladimir Putin u razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sprskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Faktor saznaje da se Putin, video-pozivom, priključio nedavnom sastanku Vučića i Dodika sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom u Beogradu. Baš tada je dogovorena i posjeta srbijanskog predsjednika Moskvi za kraj novembra. Na tom  sastanku, između ostalog, trebalo bi da se razgovara o cijeni gasa za Srbiju, ali i Republiku Srpsku u narednom periodu, budući da je pred svijetom velika energetska kriza. Rusija će cijene gasa, koliko god može, prilagoditi mogućnostima Srpske i Srbije, jasno su poručile ruske diplomate. Do tada, Srbija i Republika Srpska su dogovorile međusobno posuđivanje električne energije, bar dok se cijene ne ustabile na svjetskim berzama.

 

Rusija je više puta, u zadnjih nekoliko mjeseci, odlučno stala iza stava da Kristijan Šmit nije legitimno izabrani visoki predstvanik međunarodne zajednice u BiH i da ga „kao turistu“ tretira ova država koja je, podsjećamo, jedan od jemaca provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

Takođe, Rusija već nekoliko mjeseci vrlo oštro reaguje nakon saopštenja Savjeta za implementaciju mira u BiH jasno se ograđujući od njegovih stavova.

Nedavno je ambasada Rusije u BiH više nego jasno saopštila da bi, pisanu izjavu nakon sjednice UO Savjeta za implementaciju mira, trebalo IGNORISATI, jer ne odražava mišljenje dijela međunarodne zajednice.

Time je direktno dala vjetar u ledja stavovima Republike Srpske u vezi sa djelovanjem međunarodne zajednice u BiH.

Ne bi trebalo zaboraviti i da je Rusija, tokom najgore pandemije COVID-a 19, prošle godine u Srbiju i Republiku Srpsku, poslala jedinicu koja je pomagala u dezinfekciji zdravstvenih ustanova.

Pristala je tada, na molbu Dragana Čovića, da izvrši dezinfekciju i nekih objekata u Mostaru.

Da su u strahu velike oči pokazuje i činjenica da su federalni mediji, nakon nedavnog sastanka prenijeli informacije svojih izvora, koji su tvrdili da je Dodik od Lavrova tražio pomoć i u vojnoj opremi što je notorna laž.

Rusija i Republika Srpska imaju odlične ekonomske odnose koji su potvrđeni i činjenicom da je Republika Srpska, kao prva u Evropi, kupila tri ruska helikoptera ANSAT, ali isključivo za medicinske i policijske potrebe.

Dva od tri helikoptera već su stigla u Republiku Srpsku i nedavno su uvedeni i u redovnu upotrebu – prije svega za medicinsku pomoć.

Treći helikopter bi trebalo da bude dopremljen početkom naredne godine.

Ne bi trebalo zaboraviti ulaganja Rusije u naftni sektor Republike Srpske i pokušaja da se spasi Rafinerija u Brodu, koja je gasifikovana i uskoro prelazi na taj energent.

Ulaganja Rusije u Rafinerije u Srpskoj često su se kosile sa ekonomskom logikom novih vlasnika, ali je Putin istrajao da Rafinerija u Brodu mora da opstane.

Kupovina helikoptera ANSAT dogovorena na jednom od sastanaka Milorada Dodika i Vladimira Putina

Do pojave pandemije korona virusa njih dvojica su se sastajali najmanje jednom godišnje.

Ostaće upamćeno da je Putin Dodika zvao i u Soči gdje su zajedno gledali trku formule jedan.

Tom prilikom, Dodik je, u svom maniru, sa revera sakoa skinuo zastavu Republike Srpske i poklonio je Putinu što je izazvalo brojne pozitivne komentare u javnosti.

Odnose nije narušila ni takozvana afera „Ikona“ i to su dokazali susreti Lavrova i Dodika nakon, očiglednih, pokušaja kako bi se narušili dobri odnosi Rusije i Republike Srpske, a Ukrajina je iskorištena kao neko ko je u ovom trenutku veliki neprijatelj Rusije.

U svemu ne bi trebalo zaboraviti i posjetu „trećeg čovjeka Rusije“, iako je riječ o ženi – Valentine Matvinjenko Banjaluci kao i više posjeta Sergeja Lavrova Republici Srpskoj.

 

PREPALI SE GRADNJE HRAMA

Jedan od stubova prijateljstva dvije zemlje trebalo bi biti i Ruski hram  i „Srpsko-ruski kulturni centar“ u Banjaluci.

Ministar Lavrov je došao na osveštenje temelja hrama i tada je dogovoreno da će Vladimir Putin posjetiti Banjaluku po završetku radova. Zanimljivo je da su radovi na tom objektu, prema saznanjima Faktora, dijelom bili usporeni, jer je novoizabrani gradonačelnik Banjaluke i nova gradska administracija mjesecima „češljala“ izdate dozvole u pokušaju da ospori gradnju, svjesna da bi dolazak Putina u Banjaluku bio ozbiljan politički udarac opoziciji u Srpskoj.

Nakon nekoliko mjeseci zastoja, gradnja  hrama i Srpsko-ruskog kulturnog centra ipak je intenzivirana posljednjih sedmica.

Time su podgrijane i priče o dolasku ruskog predsjednika u Republiku Srpsku.

Kako se očekuje, gradnja hrama bi trebalo da bude pri kraju krajem naredne godine. Dolazak Vladimira Putina u Banjaluku gotovo je izvjestan.

autor: Faktor

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.