Šemsudin Mehemdović kandidat za predsjednika SDA – Tvrdi da je sve bliži pobjedi protiv Bakira Izetbegovića

Šemsudin Mehemdović kandidat za predsjednika SDA – Tvrdi da je sve bliži pobjedi protiv Bakira Izetbegovića

Šemsudin Mehemdović kandidat za predsjednika SDA

Šemsudin Mehmedović, poslanik u Parlamentu BiH, saopštio je da je i zvanično podnio prijavu kandidature za predsjednika SDA.

Kako je naglasio, kandidaturu je podnio u skladu sa Statutom stranke.

“Na osnovu člana 57. stav (2) Statuta Stranke demokratske akcije, člana 5.1 stav 2. tačka 2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije, a u skladu sa Uputstvom za izbor delegata 8. Kongresa i predlaganje kandidata za izbor centralnih organa SDA, podnio sam prijavu kandidature za predsjednika SDA koji će se birati na 8. Kongresu SDA”, saopštio je Mehmedović.

Prijavu Mehmedovićeve kandidature, u skladu sa navedenim članovima Statuta i Pravila izbornog postupka, podržava 19 opštinskih organizacija SDA. U dozvoljenom roku nije bilo žalbi na nominacije, koje su dostavljene Regionalnim i Kantonalnim odborima stranke, kao i centrali SDA.

Šemsudin Mehemdović kandidat za predsjednika SDA

“S obzirom da sam ispunio neophodne uslove da u skladu sa aktima SDA budem kandidat za predsjednika SDA, danas sam, na osnovu člana 5.2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije zvanično uputio Izbornoj komisiji SDA BiH prijavu moje kandidature očekujući da me uvrste na kandidatsku listu za izbor predsjednika SDA”, poručio je.

NE PROPUSTITE:

Sebija Izetbegović zvanično dobila otkaz na Medicinskom fakultetu

Mehmedović je poručio da na osnovu ovlasti iz člana 148. Statuta i člana 3.7. Pravila izbornog postupka očekuje da Izborna komisija SDA osigura integritet izbornog procesa, jednake uvjete za sve kandidate u prezentaciji svojih programa delegatima Kongresa, kao i jednak broj članova biračkih odbora i posmatrača.

“Moju kandidaturu su podržale slijedeće OO SDA: Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Teslić, Kotor Varoš, Čelinac, Skender Vakuf, Banja Luka, Prnjavor, Srbac – Bosanski Kobaš, Vukosavlje, Bosanski Brod, Derventa, Modriča, Bosanski Šamac, Foča, Rogatica, Bosanski Novi i Gornji Vakuf”, naveo je na kraju.

NE PROPUSTITE:

Imovina nije crvena linija – Ona je DEFINITIVNA linija!

Nakon što je u javnosti objavljen spisak  opštinskih odbora SDA koji su nominirali Šemsudina Mehmedovića kao kandidata za izbor predsjednika SDA na 8. Kongresu ove stranke, Mehmedović tvrdi da insajderske informacije koje ima potvrđuju želju Izetbegovića i „njegovih uzurpatora slobode“ da izmijene pravila izbornog postupka unutar ove stranke i definišu nova pravila, na način da nominacije moraju sadržavati 2/3 pijedolga iz FBiH, a 1/3 iz RS, a to je supretno i Statutu SDA.

 Mehmedović u pismenoj izjavi koju je poslao UNI tvrdi da će pravilnik pokušati izmijeniti na sutrašnjoj  posljednjoj sjednici Glavnog odbora SDA

„To je suprotno poliitčkim opredjeljenjima SDA, koja svojim postupcima uvodi entitetski pristup u svom radu“, kaže Mehmedović te najavljuje da će, ukoliko do ovoga dođe, posla imati i pravosudne institucije.

„Ukoliko posegnu za ovakvim načinom izmjene procedure koja je u završnoj fazi, bit će to potpuni krah demokratijee u SDA, i jasna činjenica da se radi o grupi uzurpatora stranke okupljenih oko Bakira Izetbegovića, koi nemaju nikaku podršku među članstvom, već na ovaj način, štiteći Bakira, u stvari štite svoju poziciju“, ističe Mehmedović.

Tvrdi da i dalje postoje veliki pritisci  na sve članove SDA

„Kandidatura Šemsudina Mehmedovića ispunila sve zakonske abaveze regulisane statutom SDA i Pravilima izbornog postupka. Pritisak postaje sve jači na delegate koji će birati novog predsjednika SDA. Šemsudin Mehmodović će SDA u vratiti poluge vlasti, kao i dostojanstva koje je izgubljeno. Bez straha do pobiede!, poručuje se  u pisanom saopštenju Mehmedovića

autor: http://banjaluka.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.