Siniša Pepić ukazuje za Faktor – Srpskoj potrebna vlada nacionalnog jedinstva ili eksperata

Siniša Pepić ukazuje za Faktor – Srpskoj potrebna vlada nacionalnog jedinstva ili eksperata

Što brže formiranje vlasti na nivou Republike Srpske mora biti prioritet, a vlada nacionalnog jedinstva ili vlada eksperata, kako god je nazvali, mora na prvom mjestu da zadovolji interese naroda Republike Srpske, smanjujući apetite igrača na političkoj sceni koji su već dovoljno nanijeli štete kako Republici Srpskoj i njenom narodu tako i partijama iz kojih dolaze. Vrijeme je da se zavrnu rukavi i pruži šansa stručnim kadrovima, ocijenio je u intervjuu za Faktor ekonomista Siniša Pepić iz strateško i operativnog savetovanja STRATOS Beograd. Ističući da je Vlada Republike Srpske, u proteklih izazovnih godinu dana, donijela niz dobrih odluka, Pepić upozorava da treba biti oprezan, jer anti-inflatorne mjere usmjerene na povećanje plata mogu lako da postanu dvosjekli mač. Posebno, jer bi se i domaća privreda mogla suočiti sa novim izazovima, nakon što firme koje su koristile proizvodna preduzeća iz Republike Srpske kao koopoerante polako otkazuju ugovore i fokusiraju se na maksimalnu iskorištenost vlastitih resursa. Tu Vlada Republike Srpske, kako naglašava, može imati samo jedan odgovor. Pepić pojašnjava za naš magazin i zašto električna energija može biti izvozna šansa Republike Srpske, kao i zašto je proizvodnja hrane prioritet. Ali, za dobru ekonomiju prijeko je neophodna politička stabilnost, koju, u najvećoj mjeri, već godinama svojim negativnim odlukama narušavaju predstavnici političkog Sarajeva, ukazuje Pepić i podvlači da bi Republika Srpska trebala konačno da postane svjesna toga da se može osloniti samo na sebe i svoje resurse, a da u međunarodnim odnosima gradi pozicije samo tamo gdje može zadovoljiti svoj nacionalni interes.

 

FAKTOR: Prognoze Međunarodnog monetarnog fonda za narednu godinu pokazuju pesimističan scenarij, kada je u pitanju globalna ekonomija. Šta, po Vašem mišljenju, čeka Republiku Srpsku, imajući u vidu i aktuelnu političku situaciju, posebno nakon izbora?

PEPIĆ: Posmatrajući makroekonomske pokazatelje, a i prognoze MMF, globalna ekonomija je zabilježila korekciju sa 6,1 posto u 2021., na 3,1 posto u 2022., a u 2023. očekuje se 2,7 posto. Ono što je zabrinjavajuće jeste široka rasprostranjenost usporavanja ekonomskog rasta. Prema onome čemu sada svjedočimo, za očekivati je da trećina svjetske ekonomije uđe u tehničku recesiju te u dva kvartala zabilježi pad privredne aktivnosti. Posmatrajući sve što se dešavalo u protekle četiri godine, u političkom smislu prije svega, jasno je vidljivo da animoziteti prema svemu što dolazi iz Republike Srpske ili Srbije jačaju te da su se desile blokade za jako važne projekte čak i na štetu konkretno bošnjačkog naroda čija politička elita pravi takve opstrukcije i stvara negativan narativ. Republika Srpska bi trebala konačno da postane svjesna toga da se može osloniti samo na sebe i svoje resurse, a da u međunarodnim odnosima gradi pozicije samo tamo gdje može zadovoljiti svoj nacionalni interes. U ovom trenutku, nacionalni interes Republike Srpske je mir, stabilnost i održavanje privredne aktivnosti na željenom nivou.

 

FAKTOR: Koje mjere u tom smislu treba hitno, a koje dugoročno da provede vlast u Srpskoj?

PEPIĆ: Vlada Republike Srpske donijela je niz dobrih odluka u prethodnih godinu dana koje su bile jako izazovne. Prije svega tu se misli na socijalni dijalog, a naročito sa poslodavcima, gdje se došlo do određenih izmjena zakona koji su doprinijeli povećanju plata. Međutim, tu treba biti oprezan jer anti-inflatorne mjere usmjerene na povećanje plata mogu lako da postanu dvosjekli mač. Neophodno je dodatno osnažiti kapacitet inspektorata te kako bi se dugoročno osjetili pozitivni efekti, a time i obezbijedila održivost mjera povećanja plata, kaznena politika mora biti nešto što treba reciprocitetno da raste smanjenjem opterećenja poslodavca kada su u pitanju obaveze iz radnog odnosa. Takve mjere treba da prate sve segmente, a osnova svih mjera je nastavak borbe protiv korupcije i jačanje pravne države.

 

FAKTOR: Sa kojim izazovima će se suočiti domaća privreda, imajući u vidu regionalna i očekivanja na globalnom nivou, u mjeri u kojoj ona utiču na naše prilike?

PEPIĆ: Trenutno su dva izazova jako izražena. Prvi je rast cijena sirovina za većinu industrija, a drugi predstavlja poremećaj u lancu snabdijevanja. Vrlo brzo ćemo se suočiti sa trećim izazovom, a vjerujem da će ga mnoge industrije osjetiti već u prvom kvartalu. Zbog usporavanja nacionalnih privreda, a i poskupljenjem transporta prouzrokovanog povećanjem cijena goriva, za očekivati je da će mnoge kompanije koje su koristile proizvodna preduzeća iz Republike Srpske kao koopoerante da polako otkazuju ugovore i fokusiraju se na maksimalnu iskorištenost vlastitih resursa. Tu Vlada Republike Srpske može da ima samo jedan odgovor – prebaciti fokus sa privlačenja stranih investicija na podršku domaćim investitorima te reorganizaciju predstavništva Republike Srpske u inostranstvu implementirajući koncept komercijalne diplomatije kao nosioca njihovih aktivnosti.

 

FAKTOR: Da li građani Republike Srpske imaju razloga za brigu zbog monetarnih oscilacija? Koja je valuta bar dijelom „sigurna” za naredni period?

PEPIĆ: Bosna i Hercegovina ne može upravljati svojom monetarnom politikom na onaj način na koji to druge države čine. Currency Board kao koncept ima svoje prednosti, ali i mane, prije svega kada su u pitanju mjere koje se trebaju primjenjivati kako bi se upravljalo određenim makroekonomskim pokazateljima. Kako je konvertibilna marka vezana za evro, tako je i sasvim očekivano da naša valuta dijeli sudbinu zajedničke evropske valute. Finansijsko tržište je pod jakim uticajem špekulativnih aktivnosti tako da je krajnje nezahvalno bilo šta drugo savjetovati osim da se treba zaduživati, ali i štedjeti u onoj valuti u kojoj ostvarujete svoje prihode. U Republici Srpskoj to je konvertibilna marka i evro za koji je vezana.

VRIJEME JE DA SE ZAVRNU RUKAVI

FAKTOR: Novonastala situacija u vezi sa primjedbama opozicije u Republici Srpskoj i ponovnim prebrojavanjem glasova bacila je, sudeći po medijskim izvještajima, u drugi plan ekonomska pitanja. Da li će sve to negativno uticati na formiranje novih vlasti i pripreme i usvajanje budžeta za narednu godinu ili će to umjesto njih uraditi aktuelni predstavnici izvršne i zakonodavne vlati?

PEPIĆ: Politička stabilnost je sine qua non ekonomske stabilnosti, a BiH u protekle četiri godine iz dana u dan ulazi u nove probleme. Većina tih problema su generisani od strane političkog Sarajeva, a najviše se njih stvorilo u spoljnoj politici gdje se ministar Bisera Turković nije libila da, kršeći ustav, iznosi neusaglašene i u svakom smislu sporne stavove te svojim činjenjem u stvari samo generisala nove sukobe i produbila krizu funkcionisanja vlasti na nivou BiH. Mislim da sav fokus treba staviti na što brže formiranje vlasti na nivou Republike Srpske te da se kroz novu energiju, koja je neophodna, krene u izgradnju boljeg sistema i promovisanje stručnosti ispred političke podobnosti kao najvećeg izraza patriotizma. Vlada nacionalnog jedinstva ili vlada eksperata, kako god je nazvali, ona mora na prvom mjestu da zadovolji interese naroda Republike Srpske, smanjujući apetite igrača na političkoj sceni koji su već dovoljno nanijeli štete kako Republici Srpskoj i njenom narodu tako i partijama iz koji dolaze. Vrijeme je da se zavrnu rukavi i pruži šansa stručnim kadrovima.

 

HRANA JE PRIORITET

FAKTOR: Kao savjet za stanovnike Srpske šta bi ste rekli – koje ulaganje se najbrže isplati?

PEPIĆ: Kratko i jasno, ko god ima mogućnost da pokrene poljoprivrednu aktivnost neka to učini. Zadovoljenje ličnih potreba za hranom biće imperativ u narednom periodu, a plasman viškova na tržištu obezbjediće siguran prihod za domaćinstvo.

 

STRUJA IZVOZNA ŠANSA

FAKTOR: Smatrate li da će Srpska imati dovoljno energenata ove zime?

PEPIĆ: Republika Srpska dijeli sudbinu regiona kada je u pitanju nafta i gas koji su uz električnu energiju osnovni energenti. Jako je nezahvalno prognozirati energetsku stabilnost u trenutnim okolnostima jer su oni značajno uslovljeni eksternim faktorima na koje nažalost vlade regiona ne mogu u dovoljnoj mjeri uticati, a biću slobodan da kažem i nikako. Električna energija je nešto na šta možemo uticati i što može biti izvozna šansa Republike Srpske.

autor:faktormagazin, tekst je izašao u FM 70 štampanom izdanju od 20 oktvora 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.