Šmit lažni visoki predstavnik, a to su shvatili i u Sarajevu

Šmit lažni visoki predstavnik, a to su shvatili i u Sarajevu

Šmit lažni visoki predstavnik.

Kako se Kristijan Šmit može pojaviti kao svjedok u Sudu u Strazburu, a ne može u Sarajevu? Zašto se sada Šmit ne poziva na svoj imaginarni diplomatski imunitet? Pitaju se ovo u Srpskoj, nakon najave da će njemački turista svjedočiti u slučaju „Slaven Kovačević“.

Burne reakcije stižu i iz Sarajeva. I tamo su izgleda shvatili  ono na šta su u Srpskoj odavno ukazivali – Kristijan Šmit je lažni visoki predstavnik.

„Kako je moglo da se odbije njegovo pojavljivanje u slučaju koji je on sam kreirao? Nametnuo zakon na koji nije imao pravo da bi se optužio Milorad Dodik zato što ne poštuje Šmita, a kada ga zovneš da posvjedoči on onda pobjegne. Jedino je dobro što su iz toga svega i dole u Sarajevu shvatili da se radi o laži“, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpska Predsjednik Dodik: Šmit lažni visoki predstavnik i to su shvatili i u Sarajevu

Šmit je u Strazbur pozvan „kao vrhunski tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma“. Ovim se istrajava na laži jer visoki predstavnici u BiH i kada su bili legitimno postavljeni, nikada i ničim nisu bili ovlašteni da budu tumači Opšteg okvirnog sporazuma za BiH.

Prema tome Šmitova uloga u bilo kakvoj aktivnosti od onih zakonodavnih, gdje se petlja u unutrašnja pitanja, do toga da bude svjedok i tumači šta treba ili ne je sasvim nepotrebna. BiH ima svoj Ustav i Zakone kojima je sve jasno definisano.

„Mi svi znamo pročitati Ustav, znamo šta tamo piše BiH ima dva entiteta, tri konstitutivna naroda to je to. Šta hoćete sada da pomoću intervencija nekih stranaca ili sudova ulazite u neku fazu u kojoj ne znam šta tražite. Mijenjate državu a da joj prethodno niste promijenili Ustav na način kako to predviđa ustavna procedura“, rekla je Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH.

Ipak, u Sarajevu su kada je Šmit radio protiv Republike Srpske bili njegovi najveći zagovornici i izlazili s tezom „veži konja gdje ti aga kaže“. Sada, kada Šmit ne radi u njihovu korist traže da se proglasi personom non grata.

„Samo još čekamo da u potpunosti podrže stavove Republike Srpske i da kažu da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, odnosno da ponove ono što i jeste činjenica – u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, u skladu sa Aneksom 10 Kristijan Šmit nije visoki predstavnik“, rekao je Radovan Kovačević, delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH.

Već pune tri godine nepotvrđen od Savjeta bezbjednosti, lažno se prestavljajući Kristijan Šmit zavarava javnost. I ako ode u Strazbur misterija je, kaže Siniša Karan profesor Ustavnog prava, sa kojim autoritetom, u čije ime će da govori i čije interese uopšte da zastupa. A odluke Еvropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kaže, imaju za cilj stvaranje imaginarne, unitarne države i rušenje ustavnog poretka BiH.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.