Snimak pokazuje mučenje medvjeda, glad ih tjera u gradove

Snimak pokazuje mučenje medvjeda, glad ih tjera u gradove

Povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama i prikazuje medvjeda koji trči ispred auta u banjalučkom naselju Karanovac, iz Centra za životnu sredinu upozoravaju da video pokazuje klasično mučenje životinje i ponašanje koje najoštrije osuđuju.

Vozač je svojim postupcima, kako dodaju, natjerao medvjeda da ode u naseljeno mjesto tj. u dvorište firme.

„Ljudi u ovakvim susretima treba da zaustave vozilo i puste životinju da se sama snađe i vrati se u svoje stanište”, naglašavaju iz Centra.

Ističu da su u komunikaciji sa Interventnim timom za krupne zvijeri Republike Srpske koji će nastaviti da prati njegovo kretanje.

Apeluju na lokalno stanovništvo i medije da, ukoliko dobiju bilo kakve nove informacije o kretanju ovog medvjeda, prijave direktno Interventnom timu za krupne zvijeri RS ili Centru za životnu sredinu, lovačkim udruženjima ili MUP-u RS koji će informaciju proslijediti Interventnom timu RS.

„Nedavno smo pozvali sve ljubitelje prirode na oprez, jer je proljeće vrijeme kada se medvjedi bude iz zimskog sna i u potrazi za hranom često dolutaju i u naseljena mjesta”, podsjećaju iz Centra za životnu sredinu, koji u okviru projekta „Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida“ sprovodi i aktivnost izrade Plana upravljanja za mrkog medvjeda u Republici Srpskoj u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Nacrt dokumenta treba da bude završen do kraja 2021. godine. Ovo je posebno važno, jer do sada u BiH nije izrađeni nijedan plan upravljanja za pojedinu životinjsku vrstu.

Interventni tim za krupne zvijeri je formiran rješenjem nadležnog ministarstva, a obuku za članove tima je organizovao Centar za životnu sredinu u Nacionalnom parku Sutjeska. Tim je podržan od strane Centra i sa nabavkom još jedne puške za uspavljivanje/davanje injekcija, a koja će im omogućiti lakše reagovanje u rizičnim situacijama s krupnim zvijerima.

„Cilj je da jedinku bezbjedno vratimo u njeno prirodno stanište te iz tog razloga apelujemo još jednom da se informacije o njenom kretanju dostave nadležnim institucijama ili našem udruženju koje će iste proslijediti Interventnom timu RS”, ukazuju iz Centra za životnu sredinu.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.