Srednjoškolci u Srpskoj ponovo u klupama, vakcine za 80.000 ljudi

Srednjoškolci u Srpskoj ponovo u klupama, vakcine za 80.000 ljudi

Učenici srednjih škola i studenti u Republici Srpskoj od ponedjeljka, 19.aprila, vraćaju se u škole i na fakultete, odlučio Republički štab za vanredne situacije.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske  rekao je da se bilježi nešto manji broj zaraženih korona virusom u Srpskoj, ali je manji i broj laboratorijskih uzoraka.

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti je niži broj pregleda. Imamo manje zaraženih na bolničkom liječenju, gdje je na snazi određena stabilizacija. Danas imamo 1.250 osoba na liječenju – rekao je Šeranić na konferenciji za novinare.

Naglašava da je neophodno primjenivati epidemiološke mjere, posebno za predstojeće praznike.

Svi zajedno treba da savladamo ovaj izazov i zadržimo trend stabilizacije. U pojedinim zemljama Evrope došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije nakon vaskršnjih praznika, pa sada moraju da pooštravaju mjere” – rekao je Šeranić.

Republički štab je zadužio Institut za javno zdravstvo da nabavi još 160.000 doza „Sinofarm” vakcine, za imunizaciju 80.000 ljudi, za šta će biti izdvojeno 7,25 miliona KM bez PDV.

Ministar je dodao da je u Prijedoru, nažalost, izgubljeno preko 1.300 vakcina te da je to opomena svim domovima zdravlja kako treba da se odnose prema ovom procesu.

Kod dobavljača imamo tu količinu vakcina i nema razloga za zabrinutost. Najoptimalnije vrijeme za revakcinaciju je od 21. do 28. dana. Odbacujem bilo kakve insinuacije da će se građani vakcinisati nekom drugom vakcinom”, naglasio je Šeranić.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.