Srpska će biti premrežena sa 420 kilometara auto-puteva

Srpska će biti premrežena sa 420 kilometara auto-puteva

Republike Srpska bi do 2030. godine trebalo da ima mrežu auto-puteva u dužini od oko 420 kilometara, najavio je Dušan Topić, direktor „Autoputeva Srpske”.

Do 2025. trebalo bi, kako ističe, da bude završena kompletna mreža započetih auto-puteva u Republici Srpskoj, čime bi Banjaluka bila povezana sa Račom odnosno auto-putevima Srbije, a dobili bismo i pravo spajenje auto-puta od Banjaluke, preko mosta na Savi, sa auto-putem Beograd-Zagreb.

Topić navodi da su trenutno aktivna dva gradilišta – izgradnja mosta preko Save kod Gradiške i prva faza na koridoru 5 C kroz Republiku Srpsku, a to je šest kilometara od petlje Tovira do petlje Kostajnica.

– Završeno je oko 60 odsto radova i planiramo da će sve biti završeno do kraja ove godine iako je dogovoreni rok proljeće sljedeće godine – kaže Topić za RTRS i dodaje da je druga faza ovog koridora produžetak dionice na jug do entitetske granice, tzv. obilaznica oko Doboja sa dva tunela u brdu iznad tog gradaa za koju je, kako kaže, završen izbor izvođača radova.

– Početkom sljedećeg mjeseca biće potpisani ugovori sa izvođačima nakon čega počinje priprema za radova čime ćemo maksimalno iskoristiti ovu građevinsku sezonu – ističe Topić.

Što se tiče sjeverne dionice od Tovire do Vukosavlja, Topić je istakao da su u toku pregovori sa Evropskom investicionom bankom, a u planu je da se u tokom maja raspiše tender za nadzor i izvođača radova, te do kraja godine budu potpisani ugovori, da bi se na proljeće sljedeće godine krenuli radovi i na toj dionici.

– Time bi svih 46 kilometara koridora 5 C kroz Srpsku bilo u izgradnji – naglasio je Topić.

Kada je u pitanju izgradnja mosta preko Save na Rači, Topić ističe da radovi idu planiranim tokom, a čiju izgradnju u potpunosti finansira Srbija zajedno sa 18 kilometara auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače.

On ističe da da bi do ljeta trebalo da bude spojen most na Savi kod Gradiške, koji se istovremeno gradi i sa hrvatske i strane Republike Srpske, dok je rok za završetak kompletnog mosta proljeće iduće godine.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.