Srpska u okruženju sa najmanjim padom BDP-a

Srpska u okruženju sa najmanjim padom BDP-a

Republika Srpska je među zemljama u okruženju koje imaju najmanji pad BDP-a kada je riječ o posljedicama pandemije virusa korona.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da je taj pad 2,8 odsto, a da bolje rezultate u okruženju na tom planu ima jedino Srbija sa padom BDP-a od 0,9 odsto.

Veći pad od Srpske ima i Federacija BiH i to od 3,6 odsto.

„Zaduženje javnog duga Srpske u odnosu na BDP je 42 odsto, Srbije 57,4 odsto, Sjeverne Makedonije 59,6 odsto, Crne Gore oko 105 odsto, Hrvatske oko 89 odsto“, rekla je Vidovićeva, odgovarajući na poslanička pitanja u Narodnoj skupštini tokom „Aktuelnog časa“.

Pojasnila je da na kreditni rejting Republike Srpske utiče to što je BiH vrlo rizična zemlja te da Srpska ima isti kreditni rejting na Londonskoj berzi kao i BiH.

Govoreći o kretanju zemalja na Londonskoj berzi koje su imale sličan kreditni rejting kao Republika Srpska, Vidovićeva je iznijela podatak da je Sjeverna Makedonija krenula sa 5,6 odsto, a sada ima više od dva odsto jer je izlazila više puta na ovu berzu.

„Srbija koja je deset puta izlazila na Londonsku berzu krenula je sa devet odsto, a sada je došla na 1,6 odsto, Ruska Federacija krenula je sa 12 odsto i došla na pet odsto, Bjelorusija je sa 6,8 odsto došla na 5,8 odsto, Turska sa 11 na 4,9 odsto, Egipat sa 10 odsto na 6,4 odsto, Ukrajina sa 9,75 na 4,75 odsto“, navela je Vidovićeva.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.