Šta poslije ubistva Radenka Bašića u Prijedoru?

Šta poslije ubistva Radenka Bašića u Prijedoru?

Hladnokrvno ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića, mobilisalo je sve pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Repunlike Srpske da se ubica što prije otkrije i na neki način smiri javnost koja je zgrožena tim činom. „Ovo je udar na državu“, rekao je Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske najavljujući angažovanje svih potrebnih kapaciteta pa i podršku agencije sa nivoa BiH. „OBA je već istražnim organima dostavila informacije koje mogu pomoći u istrazi i trenutno se postupa na osnovu tih saznanja. Postoje indicije da je jedno lice prijetilo Bašiću”, saznaje magazin Faktor, neke od detalja iz istrage koja je u osjetljivoj fazi.

PORUKA JE POSLATA

Stručnjaci iz oblasti bezbjednosti smatraju da bi, radeći na slučaju ubistva policijskog načelnika,

Tužilaštvo, ali i MUP u stvari pokrenuli jednu vrstu akcije „Sablja“, kao u Srbiji, kako bi se zadao značajniji udarac mafijaškim strukturama koje djeluju na ovom prostoru.

Raspakivanjem aplikacija Skaj i Anom narkodilerima i kriminalcima je poslata poruka da je presječena balkanska ruta prevoza i distribucije narkotika te će daljim operativnim radom na red doći i oni koji nisu obuhvaćeni u prvom krugu.

„ Trenutno se rade razna vještačenja, ali i analiziraju priznanja koja su dobrovoljno dali do sada uhapšeni u više policijskih akcija. Prikupljena su dodatna saznanja na osnovu kojih se vrlo skoro može očekivati dalje djelovanje i hapšenje kriminalaca“, kažu bezbjednjaci, naglašavajući da JE sada prava prilika za opsežnu akciju.

DA SE VIŠE NE PONOVI

„Sablja” je u Srbiji, nakon ubistva nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića, iza rešetka strpala 12.000 osoba, koje su imale bilo kakvu mrlju u svojim dosjeima te je tada mafijaškim strukturama zadat ozbiljan udarac.

U Republici Srpskoj su kapaciteti Specijalnog tužilaštva dovoljni da se u saradnji sa ostalim agencijama za bezbjednost smjelo uđe u taj proces.

Stručnjaci za bezbjednost smatraju da je bitno i što za sve to postoji politička podrška i odlučnost da se događaj iz Prijedora više nikada ne ponovi.

U septembru ove godine navršava se punih dvadeset godina od ubistva tadašnjeg načelnika CJB Srpsko Sarajevo Željka Markovića.

Kolege i porodica još tragaju za ubicom policajca, koji je stradao na kućnom pragu.

I tada je na Romaniji i široj sarajevskoj oblasti sprovođena akcija koja je otkrila još neke kriminalne radnje, ali ubica nije pronađen.

autor:faktormagazin.ba, tekst je izašao u FM 40 štampanom izdanju od 23.marta 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.