Stanivuković ima više savjetnika od Radojičića – skandalozna nova sistematizacija

Stanivuković ima više savjetnika od Radojičića – skandalozna nova sistematizacija

Kako saznaje Faktor, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je u potpunoj tajnosti donio novu sistematizaciju Gradske uprave kojom je, suprotno predizbornim obećanjima, broj radnih mjesta povećao za 70.

Prema novoj sistematizaciji, a koja je u posjedu našeg magazina, predviđeno je da Gradska uprava zapošljava 987 radnika, za razliku od aktuelne, koja potiče još iz proljeća 2017. godine, sa početka mandata bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića.

Doskorašnjom sistematizacijom, predviđeno je bilo 917 radnih mjesta, s tim da je na platnom spisku Gradske uprave bilo njih (oko) 780.

Prema tvrdnjama pravnih stručnjaka, nova organizacija rada Gradske uprave je u potpunoj suprotnosti sa još uvijek aktuelnim Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi, koji predviđa da „jedan grad na 1.000 stanovnika može imati najviše tri radnika lokalne uprave“.

Na Stanivukovićevu sreću, primjena ove zakonske odredbe nedavno je ponovo odgođena upravo zbog lokalnih zajednica, poput Banjaluke, sa ogromnim brojem radnika u lokalnoj administraciji.

Nova organizacija rada Gradske uprave živi je dokaz koliko je Stanivuković „istrajan“ u ispunjavanju vlastitih obećanja. Novom sistematizacijom uradio je apsolutno sve suprotno od onog za što se zalagao prije izbora.

Najprije, govorio je da u Gradskoj upravi ima 200 radnika viška.

Samo godinu kasnije, zaboravio je na taj višak i predvidio još 70 nepotrebnih mjesta u gradskoj administraciji – tvrdi visokorangirani službenik Gradske uprave, koji je, u strahu od „osvete“ samog gradonačelnika, insistirao na anonimnosti.

Naš sagovornik ukazuje da je upravo Stanivuković, u predizbornoj kampanji, tvrdio da je bivši gradonačelnik imao više od 80 savjetnika i koordinatora (sa znatno većim platama od običnih službenika), i da će on srezati te troškove na način da će zadržati samo dio savjetničkih mjesta, a koordinatore potpuno ukinuti.

Međutim, novom sistematizacijom Stanivuković je povećao broj izvršilaca i kad je riječ o savjetnicima i koordinatorima, čime je, što bi se reklo, sam sebi „pucao u nogu“.

Starom sistematizacijom, bilo je predviđeno 36 savjetnika, što je, između ostalog, živi dokaz da istinu nije govorio ni u kampanji, kad je tvrdio da ih ima 80.

U svjetlu njegovih starih obećanja, šokantno izgleda nova sistematizacija kojom je predvidio značajan rast broja savjetnika – sa 36 na 48. Dakle, on ih ne ukida, nego povećava njihov broj.

Ništa nije bolje ni kada je riječ o koordinatorima, kojih je, po staroj sistematizaciji, bilo 43.

Stanivuković je sada predvidio 51 koordinatora, što će reći da otvara prostor za zapošljavanje još njih sedam – ukazuje sagovornik „Faktora“.

Ni tragova obećanih ušteda nema ni kada je riječ o šefovima odsjeka u gradskim odjeljenjima, koji su, po rangu i platama, odmah ispod načelnika odjeljenja.

Dosadašnjom sistematizacijom, bila su predviđena 33 šefa odsjeka, po novoj ih je 35.

Istini za volju, ni dosadašnja sistematazacija nije spriječila Stanivukovića da u Gradsku pravu svakodnevno dovodi svoje aktiviste iz doba predizborne kampanje.

Kako je Faktor već pisao, odmah po preuzimanju mandata, zaposlio je tridesetak aktivista, a sam se okružio „armijom“ od devet ličnih savjetnika.  Inače, to je duplo više u odnosu na njegovog prethodnika Radojičića, kojeg je, da ironija bude veća, konstantno prozivao zbog broja savjetnika.

SVE „ISPOD ŽITA“

Za razliku od ustaljenog obrasca ponašanja gradonačelnika, koji svakodnevno drži pres konferencije i saziva medije i za manje stvari, jedna od njegovih ključnih obećanja – nova organizacija Gradske uprave, prošla je bez uobičajenih presova i senzacionalnih izjava.

Štaviše, sam gradonačelnik nije ni saopštio da je donio novu sistematizaciju, nego je istu, krijući od očiju javnosti, 1. novembra objavu dao u gradski Službeni glasnik računajući da to niko neće ni (pro)čitati.

Stara i nova organizacija u BROJEVIMA:

RADOJIČIĆEVA:

36 stručnih savjetnika

43 koordinatora

33 šefa odsjeka

Sveukupno: 917

 

STANIVUKOVIĆEVA:

48 stručnih savjetnika

51 koordinator

35 šefova odsjeka

Sveukupno: 987

 

autor: Faktor tekst je izašao u Faktoru br.23

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.