Stiže poplavni talas

Stiže poplavni talas

Glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković rekao je danas da je stanje na rijekama u Hrvatskoj normalno, da je voda uglavnom u koritima i ne prijeti nasipima, ali da pažnju treba obratiti na uzvodni sliv dunavskog dijela zbog kojeg se u narednim danima očekuju izuzetno visoki vodostaji.
– Protoci su negdje čak i duplo manji, na primjer, kod Mure i Drave, u odnosu na situaciju iz avgusta prošle godine, rekao je Đurković u Dnevniku HTV-a, govoreći o situaciji u Evropi s poplavama i mogućim posljedicama po Hrvatsku.Pažnju, dodao je, treba obratiti na uzvodni sliv dunavskog dijela.

– To su Austrija, Slovačka, dio Češke i Mađarska, gdje još padaju određene količine kiše i dotoci idu prema svojim slivovima i Dunavu, pa prognoze nisu u potpunosti vjerodostojne. Od mađarskih kolega sam saznao da ide prema drugom najvećem u istoriji vodnom talasu rijeke Dunav, što bi mogao biti scenario iz 2013. godine kada je, primjera radi, u Budimpešti došlo do novog rekorda po pitanju vodostaja i kada je Hrvatska bila blizu rekorda, naveo je.

Od tada su, kaže Đurković, nasipi u vrlo urednom stanju.

– Sada je vodostaj na ulaznom profilu u Batini na oko +140 centimetara, ali u narednim danima doći će do porasta Dunava od šest metara, što je vrlo ozbiljan vodostaj i na nivou je višem od sedam hiljada kubika, rekao je Đurković, prenijela je Hina.

Zbog toga se, dodao je, ništa ne smije prepustiti slučaju, i da imaju 7 do 10 dana za pripremu, što već i čine.

– Spremni smo po pitanju materijala i zaliha kao i uvijek. Hrvatska će se organizovati svim svojim snagama da se odupre takvim vodnim talasima. U narednih 7 do 10 dana imaćemo izuzetno visoke vodostaje, zaključio je.

Austrija, Poljska, Češka, Rumunija, Poljska, dijelovi Mađarske, Slovačke su pod naletom poplava usled velike kiše, a nevrijeme od prethodnih dana je odnijelo najmanje sedam života u pojedinim zemljama.

autor: glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.