Sutra su Sveti Vrači. Ovo su običaji i šta (ne)treba raditi sutra.

Sutra su Sveti Vrači. Ovo su običaji i šta (ne)treba raditi sutra.

Pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra 14. novembra proslavljaju praznik posvećen svetom Kozmi i Damjanu, u narodu poznatiji kao Vrači ili Vračevi.

 

Kozma i Damjan su braća porijeklom iz Rima, kojima je Bog u mladosti dao dar da liječe ljude. Cio život posvetili su iscjeljivanju bolesnih, nikada ne uzevši od njih ni dinar, zbog čega ih nazivaju „besrebrenici“. Praznik Vrači ne spada u red crvenih slova, ali se izuzetno poštuje u narodu.

Sveti Vračevi su krsna slava mnogih srpskih rodova i esnafa, prije svega ljekara. Po narodnom vjerovanju ovaj dan dobar je za molitvu za ozdravljenje. Postoji i vjerovanje da danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

U narodu postoji vjerovanje da ako se na ovaj dan pomolite svetom Kozmi i Damjanu, sve vaše bolesti će se ublažiti ili nestati, dok će zdravi biti i nadalje zaštićeni od zdravstvenih tegoba.

Molitva glasi ovako:

„K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas griješnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagriješujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja. Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat iscjeljenja, radi čvrste vjere, besplatnog liječenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobjedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za vječno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i vječnih muka, da nasljednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo. A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa vjerom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grijehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovjekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u vječni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvijek i u vjekove vjekova. Amin.“

Inače, pravoslavni kalendar je Svetom Kozmi i Damjanu posvetio dva dana u toku godine – 14. jul i 14. novembar.

Takođe, ne bi trebalo da se bez prijeke potrebe izlazi iz kuće.

Ovaj praznik se slavi i kao zaštita od udara groma.

 

FAKTOR magazin

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.