Sveta stolica Jelene Kurtinović. Ili… Kako se zapošljava u JU Centru za predškolsko vaspitanje?

Sveta stolica Jelene Kurtinović. Ili… Kako se zapošljava u JU Centru za predškolsko vaspitanje?

Zaposlenje u banjalučkom Centru za predškolsko vaspitanje, i nakon što prođu konkurs, za pojedine je i dalje nedostižno. Loša sreća, ili to što ne zna “prave ljude” Milanu Đukić koštalo je nekoliko godina sudskih sporova sa Centrom. Iako je dijete poginulog borca, na konkursu za vaspitača 2018. godine to niko nije uzeo u obzir. Sa direktoricom Jelenom Kurtinović, kaže, nikada nije imala direktan kontakt.

“Tu kreće naša borba. Tužba nakon koje se donosi presuda na Okružnom sudu da je nezakonit prijem radnika. Sud nalaže da se poništi prijem radnika što direktorica centra nije ispoštovala. Ona je poništila konkurs što nije traženo od nje”, priča nam Milana Đukić.

Poništen je konkurs, a ne prijem radnika koji su, po „nečijim“ kriterijumima dobili prolaznu ocjenu. Nakon što je stigla sudska presuda, Kuritnovićeva je, tvrdi Banjalučanka koja godinama traži pravdu, raskinula ugovor o radu, a potom ponovo zaposlila iste osobe. Sporan je i konkurs iz prošle godine, kada je od preko 100 prijavljenih za radno mjesto vaspitača prošlo 13 kandidata. Na listi je bilo i ime Milane Đukić. Istu sudbinu dijele i Žana Lovre i Dragana Ćosić.  Umjesto najboljih kandidata, tvrde,  posao su, naknadno dobili oni ispod crte.

“Ono što je još zabrinjavajuće je, da se otvaraju novi objekti i da se primaju radnici na određeno vrijeme. Po kojim kriterijumima se oni primaju, to nikome nije jasno jer to nisu radnici koji su na birou za zapošljavanje. To su radnici koji su zaposleni u privatnim predškolskim ustanovama.. I kako se uopšte dolazi do tih radnika. Oni napuštaju svoja radna mejsta i odlaze da rade u Centar za predškolsko vaspitanje”, govori Dragana Ćosić.

Da sve ovo objasni,  Jelena Kurtinović nije odgovarala na naše pozive. ATV je ranije otkrila da u Centru za predškolsko vaspitanje nisu samo sporni konkursi.  Na adresu ATV stigle su informacije o kojima još niko ne želi javno, da  posao u Centru za pojedine košta nekoliko hiljada maraka. Kurtinovićeva je zbog pitanja, da li je sve to istina, novinaru ATV-a prijetila da će „zvati dalje“.

“Ja zaista nemam komentar po tom pitanju. Ovo je najdegutantnije pitanje koje sam dobila od bilo kog novinara ili lično. To je sav moj komentar”, rekla je ranije Kurtinovićeva.

Sagovornice iz ove priče tvrde da nemaju dodira sa politikom. Imaju zato obrazovanje i iskustvo, koje za posao u banjalučkom Centru za predškolsko vaspitanje nije bilo dovoljno.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.