Svi za Acu, Aco za Milorada!

Svi za Acu, Aco za Milorada!

Ne tako davno, prije svega pet mjeseci, svi bitniji politički predstavnici iz Republike Srpske podržali su nastojanje Aleksandra Vučića da osvoji još jedan mandat i nastavi da vodi Srbiju. Za njegovu pobjedu u prvom krugu zasluge su pripisivali i sebi, jer su danima apalovali na ljude sa ovih prostora da je podrška bitnija nego ikada. Postignuto svesrpsko jedinstvo, idila u međusobnim odnosima, pjesmice, recitacije pa čak i politički skupovi u srcu Srbije, bili su uvod u kampanju za opšte izbore u BiH. Svjesni da je praksa do sada pokazala da su, kao što jednom neko napisa, „svi za Vučića, a Vučić za Dodika”, opozicionari su zaboravili da je baš u najbitnijim trenucima, predsjednik Srbije do sada podržavao aktulenu vlast sa kojom je čak osmišljavao i projekte od kojih će benefite ostvariti upravo Milorad Dodik i ekipa.

ŠAROVIĆ NEMA NI FOTOGRAFIJU

Priču o britanskim špijunima, koji sarađuju sa nekim opozicionim predstvanicima sa ciljem da sruše Dodika, plasirao je Aleksandar Vučić u predvečerje izbora 2018.godine.

Od tada do danas nije se promijenilo gotovo ništa osim pokušaja opozicije da za ove izbore Vučić promijeni kurs prema njima.

Nekad su tražili da samo bude neutralan i da nijemo posmatra izbore preko Drine, a sada očekuju da pruži podršku bar nekima od njih.

Mirko Šarović je svjestan da nije omiljen u Srbiji, gdje je izgradio imperiju pa je za lobiranje angažovao i stare vukove iz SDS-a koji su pola svoga životnog vijeka proveli u Beogradu.

Međutim, izgleda se nešto debelo zamjerio Vučiću i ekipi pa se on jedini ne može pohvaliti bar sa fotografijom sa predsjednikom Srbije.

Ipak, Mirko je uporan pa će bar album pokušati da popuni prilikom Vučićevog boravka u Bijeljini kada se bude proslavljao Dan srpskog jedinstva i zastave.

CRNI LJUBIŠA

Zvuči nevjerovatno da je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović statusom na Fajzbuku pozvao predsjednika Srbije da posjeti Gradsku upravu i da razgovara sa njim, naglašavajući da je on čest gost u Beogradu i da do sada nije uspio da se približi dalje od Vračara!

Svjestan je Petrović da je Srbija dosta uložila u infrastrukturu u Semberiji i da će promocija urađenog ići na mlin vladajućoj strukturi u Republici Srpskoj, a ne njemu ili Mirku Šaroviću.

ZADNJI POTEZI BRANE GUBITNIKA

Slična očekivanja ima i predsjednik PDP Branislav Borenović koji se ipak više od svega plaši da Aleksandar Vučić ne da podršku Drašku Stanivukoviću za svoj samostalni politički put.

Ako predsjednik SNS-a bude pamtio pa vratio, onda se koji dan pred izbore može očekivati video poruka u kojoj će podržati Stanivukovića koji je kandidat za poslanika, a svi su svjesni da mu ne pada na pamet da napušta pola mandata gradonačelničke pozicije, već da je na dnevnom redu sasvim druga konstalacija odnosa, pa čak da Stanivuković skraćenicu PDP zamijeni sa DS i da u budućem sazivu Narodne skupštine Republike Srpske osnuje svoj poslanički klub.

Za ovakav scenario potrebno je da eskalira bunt unutar PDP.

Svađa je već počela na relaciji Stanivuković-Grmuša tako da se u narednih nekoliko dana može očekivati samo inteziviranje neprijateljstava u kojima je gubitnik samo Branislav Borenović.

UZALUD „VUČIĆU JA SPJEV’O SAM STIH”

Tapiju na dobar odnos i podršku iz Srbije, čak više od SNSD, želi da ima Nenad Stevandić i Ujedinjena Srpska, jer ako je Draško Stanivuković „zaradio” spot za kampanju onda je Vučić dužan Stevandiću pjesmu, sličnu onoj koja je spjevana njemu nekoliko dana pred izbore u Srbiji.

„Moja Srbija – zahvalna Srpska“, imala je jednokratnu upotrebu, dok se lider US uglavnom hvali da sa SNS-om ima najbolje odnose i da kampanju koju vodi uglavnom prepisuje od njih.

RUSIJA NE MIJENJA KURS

Sudeći po najavama, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik posjetiće krajem septembra Rusiju.

Najavljen je susret i sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kao i do sada, Dodik je osvjedočeni prijatelj Rusije koja, osim što je garant Dejtonskog sporazuma, sa Republikom Srpskom ima ozbiljnu privrednu saradnju.

autor: faktormagazin, tekst je iizašao u FM 65 štampanom izdanju od 15 septmebra 2022

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.