Amerika otvara kopnene i vazdušne granice

Amerika otvara kopnene i vazdušne granice

Sjedinjene Države se spremaju da u ponedjeljak ponovo otvore svoje kopnene i vazdušne granice za putnike vakcinisane protiv kovida-19, okončavajući 20 mjeseci ograničenja koja su posebno loše primljena u Evropi, Meksiku i Кanadi.

 

Razdvojene porodice, poremećeni poslovni odnosi, onesposobljene profesionalne ambicije, „zabrana putovanja“ koju je Donald Tramp uveo početkom 2020. godine, a potom potvrdio njegov nasljednik Džo Bajden, naišli su na oštre kritike i postali simbol konfuzije izazvane pandemijom.

Da bi se zaštitio od zemalja koje su najviše pogođene kovidom-19, Tramp je u februaru 2020. godine uveo ograničenja na dolaske iz Kine. Zatim su 13. marta na red došle evropske zemlje Šengena, a kasnije Britanija i Irska, dok su kopnene granice sa Meksikom i Kanadom bile  zatvorene. Sjedinjene Države imaju značajnu trgovinu sa svim ovim zemljama.

„Bilo je veoma teško, samo želim da vidim svog sina“, rekla je Britanka Alison Henri (63), koja će u ponedjeljak poslije 20 mjeseci otputovati da posjeti svog sina u Njujork.

U mnogim porodicama, sa obe strane Atlantika, vlada uzbuđenje pred porodična okupljanja. Bilo je moguće putovati iz Sjedinjenih Država u Evropu prošlog ljeta, ali stranci koji žive u Sjedinjenim Državama i oni sa vizama nisu imali garanciju da će moći da se vrate.

Avio-kompanije su povećale broj transatlantskih letova i koristiće veće avione, jer ukidanje ograničenja donosi zamah sektoru koji je pandemija bacila na koljena.

Duž duge meksičke granice, brojni američki gradovi od Teksasa do Кalifornije ekonomski su patili zbog ovih ograničenja i željno iščekuju povratak u normalu.

Izvor: Kurir.rs/Index.hr

 

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.