Arheolozi otkrili oslikanu grobnicu glavnog rizničara Ramzesa II

Arheolozi otkrili oslikanu grobnicu glavnog rizničara Ramzesa II

Arheolozi u Egiptu otkrili su grobnicu Batah-M-Woye, glavnog rizničara u vrijeme vladavine faraona Ramzesa II.

 

Grobnica se nalazi u Sakari, ogromnoj nekropoli južno od Kaira, saopštilo je u subotu egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta. Arheolozi sa Univerziteta u Kairu su osim grobnice rizničara pronašli i grobna mjesta brojnih uglednika tog vremena, uključujući vojskovođu po imenu Hor Mohib, piše CNN

Oslikana grobnica

Arheolog Ola Al Ajezy kazao je kako se grobnica sastoji od zdanja na ulazu na kojem su uklesani prizori koji prikazuju život vlasnika grobnice te dvorane sa oslikanim i obojenim zidovima.

Jedna od scena prikazanih u grobnici je procesija na kojoj se nose darovi, koja završava prizorom klanja teleta. U pijesku su pronađeni i mnogi kameni blokovi i stubovi. Arheolozi sada rade na analizi tih dijelova kako bi ih kasnije vratili na izvorna mjesta u grobnici, navodi Jerusalem Post.

Ptah-M-Woa obnašao je mnoge važne dužnosti. Bio je glavni rizničar, kraljev pisar, glavni nadzornik stoke i voditelj određenih rituala u hramu Ramzesa II u Tebi.

Ramzes II.

Ramzes II. (poznat kao Ramzes Veliki) vladao je Egiptom od 1279. do 1213. godine p.n.e. , što je druga najduža vladavina u egipatskoj istoriji..

Izgradio je ogroman broj hramova, kolosalnih spomenika i obeliska. Za njegovo najveće graditeljsko dostignuće smatra se gradnja velikog hrama u Abu Simbelu u Nubiji.

Na ulazu u hram sjede 4 goleme figure Ramzesa II visoke 18 metara. Oko nogu tih figura su manje isklesane figure njegovih žena.

 

Foto: Twitter/ Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.