BAJDEN STAVIO ZEMLJU POD KONTROLU OPEK-a

BAJDEN STAVIO ZEMLJU POD KONTROLU OPEK-a

Bivši američki predsjednik i mogući ponovni kandidat Republikanske stranke na sljedećim predsjedničkim izborima Donald Tramp, kritikuje energetsku politiku administracije Džozefa Bajdena i optužuje ga da je zemlju „stavio pod kontrolu Organizacije zemalja izvoznika nafte /OPEK/“.

 

Tramp upozorava da cijene benzina na domaćem tržištu i dalje rastu.

„Decenijama su kritične strateške rezerve nafte SAD bile niske ili blizu nule jer nijedan predsjednik nije želio da izdvoji novac da bi ih napunio. Popunio sam ih sve do vrha prije tri godine, kada su cijene nafte bile vrlo niske. Trebalo bi da se koriste u ozbiljnoj, vanrednoj situaciji poput rata – i ničemu drugom“, piše u Trampovoj izjavi za javnost.

Bivši šef države vjeruje da će u sadašnjim okolnostima Bajden „najaviti napad“ na strateške rezerve nafte, pokušavajući tako da sruši visoke cijene tog energenta.

„Prije godinu dana bili smo energetski nezavisni, a sada smo u vlasti OPEK-a, a benzin se u dijelovima Kalifornije prodaje za sedam dolara i raste u cijeloj zemlji. Nafta se uzima iz naših strateških rezervi. Je li ovo način upravljanja državom?“, pita Tramp.

Bajden je najavio „oslobađanje“ 50 miliona barela nafte iz američkih strateških rezervi kako bi smanjio cijenu crnog zlata, koja za sobom vuče i druga poskupljenja i izaziva rast inflacije.

Osim EU, energetska kriza sve jače kuca i na američka vrata, a predstavlja posljedicu kako pandemije kovida 19 tako i prevelike fokusiranosti Bajdenove administracije na obnovljive izvore energije, odnosno zelenu tranziciju zemlje, navodi „Geopolitika“.

 

Izvor: SRNA

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.