BOMBARDERI I LOVCI IZNAD CRVENOG TRGA: Rusi spremaju iznenađenje za Dan pobjede

BOMBARDERI I LOVCI IZNAD CRVENOG TRGA: Rusi spremaju iznenađenje za Dan pobjede

Četrdesetogodišnji ruski bombarder biće centralni deo parade povodom Dana pobjede u Moskvi, navodi američki „Nešnal intrest”, uz spekulacije zašto bi relativno stari avion mogao biti zvijezda vojnog spektakla u nedelju 9. maja.

Autor publikacije Mark Episkopos piše da su mnogi ruski avioni i helikopteri u posljednje vrijeme uvježbavali manerve uoči predstojeće parade posvećene pobjedi Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

„Ruske letilice uvježbavaju ono što je postalo jedno od jedinstvenih letačkih performansi u posljednjih nekoliko godina“, navodi Episkopos, međutim, primećuje da je u probi učestvovalo sedamdeset i šest ljetelica, što odgovara jubileju od sedamdeset i šest godina od kraja Drugog svjetskog rata.

Događaju će prisustvovati 53 aviona i 23 helikoptera.

Autor publikacije skreće pažnju čitaocima na činjenicu da će ruski strateški bombarder Tu-160 (NATO kodifikacija: Blekdžek) prvi put preletjeti Crveni trg.

Pratiće ga lovci Su-35 iz akrobatskog tima Ruskih vitezova.

Međutim, to nije sve.

Autor se pita zašto je baš Tu-160 izabran da bude jedna od „zvijezda“ najvažnijeg ruskog vojnog događaja u godini.

Iako danas postoje modernizovane verzije Tu-160, ovaj avion iz 80-ih ne može se nazvati novim.

Pa zašto je onda četrdesetogodišnji bombarder toliko istaknut na ovogodišnjoj Paradi pobjede?“- pita se autor teksta.

Odgovor će biti poznat već sutra ujutru, ali Mark Episkopos ima svoju tezu: Pošto Kremlj želi da demonstrira novo vazdušno naoružanje, „Blekdžek“ bi mogao biti opremljen hipersoničnom balističkom raketom Ks-47M2 Kindžal sa nuklearnim punjenjem.

Ova raketa debitovala je 2018. na paradi povodom Dana pobede na lovcu-presretaču MiG-31. Međutim, ove godine to se može demonstrirati na Tu-160, zaključuje Episkopos.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.