„Boš“ prekršio zabranu izvoza

„Boš“ prekršio zabranu izvoza

Njemačko ministarstvo ekonomije pokrenulo je istragu o tome da li je inženjerska grupa „Boš“ prekršila zabranu izvoza robe koja se može koristiti i za civilne i za vojne svrhe, piše danas magazin „Špigl“.

„Boš“ je u saopštenju naveo da nema saznanja da je pokrenuta bilo kakva zvanična istraga. Kompanija je ranije saopštila da je obustavile isporuke kamionskih komponenti unutar Rusije i ruskim kupcima djelimično zbog indicija da se njihovi proizvodi koriste u necivilne svrhe, što predstavlja kršenje lokalnih ugovora. Kompanija, koja ima fabrike za proizvodnju dijelova za vozila i drugu robu u Rusiji, saopštila je da je veliki dio njenog poslovanja u Rusiji prekinut zbog rata u Ukrajini.

„Vrlo pažljivo ispitujemo uticaj relevantnih sadašnjih spiskova sankcija, a zatim ih dosljedno i do detalja sprovodimo“, saopštila je kompanija. Portparol ministarstva ekonomije rekao je da ne komentariše pojedinačne slučajeve. Izvještaj „Špigla“ uslijedio je nakon izvještaja mreže ARD ove nedjelje u kome se citira ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba koji kaže da je Ukrajina pronašla dijelove „Boša“ u ruskim vojnim vozilima.

„Vrlo ozbiljno shvatamo navode ukrajinskog ministra spoljnih poslova i odmah smo pokrenuli intenzivnu istragu“, saopštila je kompanija i dodala da nijedan dio nije direktno isporučen proizvođaču vojnih vozila. „Boš“ zapošljava oko 3.500 ljudi u Rusiji, gdje na tri lokacije uglavnom proizvodi robu široke potrošnje, dijelove za vozila i druge artikle za lokalno tržište. Prošle godine, „Boš“ je ostvario prodaju od 1,2 milijarde evra u Rusiji.

Sankcije Evropske unije ograničile su izvoz robe dvostruke namjene od ruske aneksije Krima 2014. godine, a dodatne sankcije Moskvi uvedene su nakon specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.