DESETINE POGINULIH: Vanredno stanje, sukobi i nemiri

DESETINE POGINULIH: Vanredno stanje, sukobi i nemiri

Izrael je proglasio vanredno stanje u centralnom gradu Lod, poslije nemira u kojima su učestvovali arapski građani povodom intenziviranja sukoba između izraelskih snaga i palestinskih militanata.

Tokom sukoba u Lodu, koje je gradonačelnik opisao kao građanski rat, zapaljeni su automobili i povrijeđeno je 12 ljudi, prenio je Bi-Bi-Si.

Palestinski militanti ispalili su stotine raketa na Izrael, a ta zemlja je izvršila žestoke vazdušne udare na Gazu. Poginulo je najmanje 40 ljudi u najvećem nasilju u posljednjih nekoliko godina.

Arapski stanovnici pokrenuli su proteste u Lodu, nedaleko od Tel Aviva, a demonstranti su bacali kamenje na policiju, koja je odgovorila šok-bombama.

Protesti su izbili poslije sahrane jednog Arapina iz Izraela koji je poginuo u nemirima u gradu dan ranije.

Policija je saopštila da se situacija u gradu pogoršala tokom noći. Izraelski mediji prenijeli su da su zapaljene sinagoge i nekoliko radnji, a Rojters je izvijestio da su Jevreji kamenjem gađali automobil koji je vozio jedan arapski stanovnik.

Premijer Benjamin Netanjahu proglasio je vanredno stanje u Lodu, a izraelska granična policija prebačena je u ovaj grad sa Zapadne obale.

List „Harec“ prenio je da je Netanjahu noćas obišao Lod i osudio „anarhiju“ na ulicama, naglasivši da „bez vladavine prava u zemlji ne ostaje ništa“. On je pozvao stanovnike da dozvole policiji, snagama bezbjednosti i vojsci da riješe situaciju umjesto da uzimaju zakon u svoje ruke.

Nemira je bilo i u ostalim gradovima sa većim arapskim populacijama, kao i u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.